Американке гојазније од Американаца

Полна разлика у стопи гојазности у САД наставља да расте, показала су владина истраживања. Највећа полна разлика рангира се међу Афроамериканцима и Латиноамериканцима.

Занимљивости 14.11.2015 | 16:30
Американке гојазније од Американаца

Жене у САД тренутно су у озбиљној мери гојазније у односу на мушкарце.

Према истраживању Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) у којем је учествовало 5.000 људи, стопа гојазних жена изности 38 одсто, у поређењу са 34 одсто гојазних мушкараца.

Већ читаву деценију стопа гојазних особа код оба пола била је готово једнака, али се за одрасле особе у САД попела на 38 одсто гојазних са претходних 32 одсто.

С друге стране, стопа одраслих пушача у Америци знатно је пала у последњој деценији – са 20,9 на садашњих 16,8 одсто.

Занимљив је податак да је прошле године 43 одсто ниже образованих Американаца конзумирало цигарете, у поређењу са само пет одсто пушача који имају факултетско образовање.

Према овом истраживању, водеће групе у стопи гојазности у САД чине Афроамериканци и Латиноамериканци, док разлике у процентима међу белим особама остаје релативно близу.

Што се тиче Афроамериканаца, жене представљају проблематичнију групу са 57 одсто екстремно гојазних, у поређењу са 38 одсто екстремно гојазних мушкараца.

Код Латиноамериканаца, жене и даље воде са стопом гојазности: 46 одсто жена јесу претерано гојазне, док гојазних мушкараца има 39 одсто.

Истраживање је показало да не постоји превелика разлика код нивоа гојазне деце у САД.

У протеклој деценији, ова стопа остала је на око 17 одсто.

Стручњаци су се надали да ће кампањама за подизање свести почети да утичу на популацију протеклих година. Све до раних 1980-их, само је једно од шесторо деце било гојазно, док је сада троје од шесторо екстремно гојазно.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар