Amerikanke gojaznije od Amerikanaca

Polna razlika u stopi gojaznosti u SAD nastavlja da raste, pokazala su vladina istraživanja. Najveća polna razlika rangira se među Afroamerikancima i Latinoamerikancima.

Zanimljivosti 14.11.2015 | 16:30
Amerikanke gojaznije od Amerikanaca

Žene u SAD trenutno su u ozbiljnoj meri gojaznije u odnosu na muškarce.

Prema istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kojem je učestvovalo 5.000 ljudi, stopa gojaznih žena iznosti 38 odsto, u poređenju sa 34 odsto gojaznih muškaraca.

Već čitavu deceniju stopa gojaznih osoba kod oba pola bila je gotovo jednaka, ali se za odrasle osobe u SAD popela na 38 odsto gojaznih sa prethodnih 32 odsto.

S druge strane, stopa odraslih pušača u Americi znatno je pala u poslednjoj deceniji – sa 20,9 na sadašnjih 16,8 odsto.

Zanimljiv je podatak da je prošle godine 43 odsto niže obrazovanih Amerikanaca konzumiralo cigarete, u poređenju sa samo pet odsto pušača koji imaju fakultetsko obrazovanje.

Prema ovom istraživanju, vodeće grupe u stopi gojaznosti u SAD čine Afroamerikanci i Latinoamerikanci, dok razlike u procentima među belim osobama ostaje relativno blizu.

Što se tiče Afroamerikanaca, žene predstavljaju problematičniju grupu sa 57 odsto ekstremno gojaznih, u poređenju sa 38 odsto ekstremno gojaznih muškaraca.

Kod Latinoamerikanaca, žene i dalje vode sa stopom gojaznosti: 46 odsto žena jesu preterano gojazne, dok gojaznih muškaraca ima 39 odsto.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji prevelika razlika kod nivoa gojazne dece u SAD.

U protekloj deceniji, ova stopa ostala je na oko 17 odsto.

Stručnjaci su se nadali da će kampanjama za podizanje svesti početi da utiču na populaciju proteklih godina. Sve do ranih 1980-ih, samo je jedno od šestoro dece bilo gojazno, dok je sada troje od šestoro ekstremno gojazno.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar