Јутарње навике које вам могу уништити дан

Како започињете јутро може вам одредити ток остатка дана.

Здравље 14.11.2015 | 15:00
Јутарње навике које вам могу уништити дан

Неуспешан улазак у нови дан можда управо дугујете овим наизглед безазленим навикама.

Одлагање аларма

Јутарње одлагање аларма чест је знак недовољног сна, али такође може бити знак такозваног друштвеног џет лега - стања у којем током викенда проводите бесане ноћи због чега патите од недостатка сна који организам тражи током радних дана. Када ујутро одложите аларм, нарушавате циклус спавања и завршавате поспанији него када је требало да се пробудите. Осим тога, тако уништавате циркадијурни сат који вам говори када би требало да спавате, а када да се пробудите, наводе стручњаци.

Проверавање телефона пре сна

Научници са канадског универзитета Бритиш Колумбија открили су да људи који често проверавају своје мејлове током дана доживљавају већи стрес од особа који га проверавају минимално три пута на дан.

'Ако ујутро прво проверите свој телефон, подстичете ум на критику и осуду. Мејлови и поруке вам говоре на шта морате да одговорите или урадите тај дан, а прегледавање новости на Фејсбуку ненамерно ће учинити да почнете да упоређујете свој живот с туђим што доводи до осећаја незадовољства и могуће зависти', мишљења је амерички психолог Џоана Клеинман. Како бисте избегли ову лошу јутарњу навику, оставите телефон у другој просторији током ноћи, а јутарње проверавање новости оставите за време након што се у потпуности спремите за нови дан. Тако ћете себи осигурати смиреност и смањити прекомерну дозу хормона стреса.

Одлагање вежбања

Стручњаци су сложни у мишљењу да је вежбање у било које доба дана увек боље рјешење од њеног избегавања. Јутарња вежба чини посебну услугу телу. Истраживање спроведено на особама које практикују јутарње вежбање наспрам оних који се одлучују за послеподневно показало је да особе које вежбају у јутарњим сатима током дана имају нижи крвни притисак и чвршћи сан током ноћи.

Вруће туширање

Јутарње туширање врућом водом у хладнијим месецима чини се као награда за свакодневно устајање из топлог кревета у хладним јутрима. Међутим дерматолози саветују да будете опрезни. Туширање преврућом водом може узроковати проблеме суве изиритиране коже која резултује сврбом и непотребним црвенилом.

Доручак богат угљеним хидратима

Како наводе бројни нутриционисти, храна богата угљеним хидратима подариће вам енергију, али она ће бити кратког века. Кад организам свари угљене хидрате, истовремено ће се смањити ниво шећера у крви због чега ћете се осећати поспано и поновно гладно. Уместо хране богате угљеним хидратима, комбинујте групу хране која успорава пробаву и спорије ослобађа енергију током јутра. Ако додате протеине и влакна у свој доручак с целим зрнима угљених хидрата, осећаћте се много боље и задовољније.

Прескакање доручка

Иако се годинама наводи да је прескакање доручка изузетно лоше, многи га и даље редовно избегавају. Прескакање првог јутарњег оброка лоша је навика коју су потврдили бројни наулчници наводећи да то доводи до мизерног нивоа енергије и повећања апетита. Ако прескочите доручак, научници откривају да су велике вероватноће да ћете током дана унети више калорија другим оброцима.

Јутарње истезање

Након што се пробудите, ако се осећате укочено као да не можете нормално да савијете кољена или правилно да ходате, то не погађа само вас. Преко ноћи мишићи и зглобови могу се укрутити. Ако само покушате нагло да искочите из кревета, можете осетити нагли налет бола у мишићима. Због ових и сличних сценарија, никако не заборавите да одвојите време за добро јутарње истезање којим ћете пробудити потребну енергију, а истовремено подстаћи и повећати телесну флексибилност.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар