Jutarnje navike koje vam mogu uništiti dan

Kako započinjete jutro može vam odrediti tok ostatka dana.

Zdravlje 14.11.2015 | 15:00
Jutarnje navike koje vam mogu uništiti dan

Neuspešan ulazak u novi dan možda upravo dugujete ovim naizgled bezazlenim navikama.

Odlaganje alarma

Jutarnje odlaganje alarma čest je znak nedovoljnog sna, ali takođe može biti znak takozvanog društvenog džet lega - stanja u kojem tokom vikenda provodite besane noći zbog čega patite od nedostatka sna koji organizam traži tokom radnih dana. Kada ujutro odložite alarm, narušavate ciklus spavanja i završavate pospaniji nego kada je trebalo da se probudite. Osim toga, tako uništavate cirkadijurni sat koji vam govori kada bi trebalo da spavate, a kada da se probudite, navode stručnjaci.

Proveravanje telefona pre sna

Naučnici sa kanadskog univerziteta Britiš Kolumbija otkrili su da ljudi koji često proveravaju svoje mejlove tokom dana doživljavaju veći stres od osoba koji ga proveravaju minimalno tri puta na dan.

'Ako ujutro prvo proverite svoj telefon, podstičete um na kritiku i osudu. Mejlovi i poruke vam govore na šta morate da odgovorite ili uradite taj dan, a pregledavanje novosti na Fejsbuku nenamerno će učiniti da počnete da upoređujete svoj život s tuđim što dovodi do osećaja nezadovoljstva i moguće zavisti', mišljenja je američki psiholog Džoana Kleinman. Kako biste izbegli ovu lošu jutarnju naviku, ostavite telefon u drugoj prostoriji tokom noći, a jutarnje proveravanje novosti ostavite za vreme nakon što se u potpunosti spremite za novi dan. Tako ćete sebi osigurati smirenost i smanjiti prekomernu dozu hormona stresa.

Odlaganje vežbanja

Stručnjaci su složni u mišljenju da je vežbanje u bilo koje doba dana uvek bolje rješenje od njenog izbegavanja. Jutarnja vežba čini posebnu uslugu telu. Istraživanje sprovedeno na osobama koje praktikuju jutarnje vežbanje naspram onih koji se odlučuju za poslepodnevno pokazalo je da osobe koje vežbaju u jutarnjim satima tokom dana imaju niži krvni pritisak i čvršći san tokom noći.

Vruće tuširanje

Jutarnje tuširanje vrućom vodom u hladnijim mesecima čini se kao nagrada za svakodnevno ustajanje iz toplog kreveta u hladnim jutrima. Međutim dermatolozi savetuju da budete oprezni. Tuširanje prevrućom vodom može uzrokovati probleme suve iziritirane kože koja rezultuje svrbom i nepotrebnim crvenilom.

Doručak bogat ugljenim hidratima

Kako navode brojni nutricionisti, hrana bogata ugljenim hidratima podariće vam energiju, ali ona će biti kratkog veka. Kad organizam svari ugljene hidrate, istovremeno će se smanjiti nivo šećera u krvi zbog čega ćete se osećati pospano i ponovno gladno. Umesto hrane bogate ugljenim hidratima, kombinujte grupu hrane koja usporava probavu i sporije oslobađa energiju tokom jutra. Ako dodate proteine i vlakna u svoj doručak s celim zrnima ugljenih hidrata, osećaćte se mnogo bolje i zadovoljnije.

Preskakanje doručka

Iako se godinama navodi da je preskakanje doručka izuzetno loše, mnogi ga i dalje redovno izbegavaju. Preskakanje prvog jutarnjeg obroka loša je navika koju su potvrdili brojni naulčnici navodeći da to dovodi do mizernog nivoa energije i povećanja apetita. Ako preskočite doručak, naučnici otkrivaju da su velike verovatnoće da ćete tokom dana uneti više kalorija drugim obrocima.

Jutarnje istezanje

Nakon što se probudite, ako se osećate ukočeno kao da ne možete normalno da savijete koljena ili pravilno da hodate, to ne pogađa samo vas. Preko noći mišići i zglobovi mogu se ukrutiti. Ako samo pokušate naglo da iskočite iz kreveta, možete osetiti nagli nalet bola u mišićima. Zbog ovih i sličnih scenarija, nikako ne zaboravite da odvojite vreme za dobro jutarnje istezanje kojim ćete probuditi potrebnu energiju, a istovremeno podstaći i povećati telesnu fleksibilnost.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar