Потврда умјесто обавезних стикера

На помолу је несташица стикера, које возачи при регистрацији возила плаћају пет марака, а потом их лијепе на вјетробранска стакла, али ће они до набавке нових бити замијењене потврдама.

Босна и Херцеговина 14.11.2015 | 09:10
Потврда умјесто обавезних стикера

Процјењује се да би стикери могли нестати у јануару идуће године, а када буду набављени, поново ће почети њихова употреба. Али, дугорочно гледано, и они ће постати ствар прошлости јер је у плану њихово трајно укидање, те увођење електронског модела праћења регистрованих возила.

Због новонастале ситуације, за возаче је упитна и сама оправданост кориштења стикера, будући да ће их привремено замијенити потврде, чију сврху власници аутомобила такође не разумију, јер у саобраћајним дозволама јасно пише до када је аутомобил регистрован.

"Сада, одједном, моћи ће и потврда умјесто стикера који су били обавезни. Дакле, добијаћемо папир, који ћемо, претпостављам, давати полицајцима, заједно са саобраћајном дозволом, у којој такође пише до када је ауто регистрован. Има ли то уопште икаквог смисла? Не би ме изненадило ако и те потврде буду наплаћивали", огорчена је Мирјана Ђ., возач.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да их је Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) обавијестила о могућем проблему у вези са снабдијевањем унутрашњих и вањских стикера, као једном од докумената у процесу регистрације моторних возила.

"Процјене ове агенције говоре да би стикери могли нестати у јануару наредне године због изузетно дугог жалбеног поступка који води Канцеларија за разматрање жалби БиХ", саопштили су из Савјета министара БиХ.

Због тога је задужено Министарство комуникација и транспорта БиХ да припреми приједлог измјене закона којим би се приликом регистрације возила издавале потврде које мијењају стикере до њихове набавке.

У Савјету министара БиХ истичу да је у плану припремање анализе о могућностима увођења електронског модела праћења регистрованих возила и трајног укидања стикера.

"Пред Канцеларијом за разматрање жалби БиХ више од годину дана води се жалбени поступак у вези с набавком унутрашњих и вањских стикера. Канцеларија је упозорена да спроводи обавезе поштивања утврђених рокова за рјешавање по жалби, у складу са Законом о јавним набавкама БиХ", саопштили су из Савјета министара БиХ.

Да ли се заиста чека толико да ова жалба буде ријешена, сазнаћемо идуће седмице, када ће, како нам је обећано, из Канцеларије за разматрање жалби БиХ бити одговорено на наша питања.

Амила Опардија, стручни савјетник за односе с јавношћу ИДЕЕА, каже да је ИДДЕЕА на вријеме покренула поступак јавне набавке стикера.

"Након евалуације пристиглих понуда, један од пунуђача је уложио жалбу, а ИДДЕЕА је Уреду за разматрање жалби доставила изјашњење на наводе жалбе и комплетну документацију у вези с поступком у којем је изјављена жалба. Међутим, Уред за разматрање жалби до данас није донио никакво рјешење нити закључак, тако да се поступак набавке стикера не може наставити", увјерава Опардија.

Она подсјећа да су унутрашње и вањске наљепнице обавезан документ у процесу регистрације возила, које означавају рок важења регистрације, те такође потврђује да би се потврде користиле само као привремено рјешење - до завршетка поступка набавке наљепница.

Наизглед занемариви трошак од пет марака, колико кошта један стикер, и није толико баналан ако се у обзир узме укупан број аутомобила који "крстаре" бх. путевима.

Према званичним подацима, у прошлој години у БиХ су укупно регистрована 921.643 друмска моторна возила, што указује на то да су њихови власници за стикере потрошили више од 4,5 милиона, од чега је, када се одузму трошкови производње ових наљепница, добар дио засигурно остао - држави.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

возач

14.11.2015 09:39

Који 'е ми ку''ц потврда или стикер ако имам саобраћајну. Не знају шта ће од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацан

14.11.2015 11:31

Мацан смислио како градјанима да узме паре а напуни празну касу.Ко се сјеца кад му је полиција утврдила регистрацију на конто наљепнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

14.11.2015 12:55

Прање пара како би пунили буџет тј. рупу без дна. На саобраћајној дозволи пише до када је аутомобил регистрован, а стикери и те "потврде" служе само како би народ пљачкали па само смишљају нове начине.

ОДГОВОРИТЕ