Ватерполо револуција! Све ће бити мање, све се мијења...!

...терен, број играча, лопта, трајање напада и искључења…! Помене ће се постепено уводити, а у циљу брже и динамичније игре!

Остали спортови 15.11.2015 | 15:40
Ватерполо револуција! Све ће бити мање, све се мијења...!

Људи у врху светског ватерпола решили су да мењају правила игре. Све помене ће се постепено уводити, а у циљу брже и динамичније игре. Нова правила прво ће се тестирати на Светским шампионантима за младе.

Уместо досадашњих 30 секунди за напад предвиђено је да он траје 25 секунди, како би се екипе брже трансформисале из одбране у напад. Приликом искључења, играч који напуста игру неће бити ван ње 20 секунди, него 15. Тако ће се убрзати решавање “играча више”. Трећа промена односи се на број играча у ростеру. Убудуће ће екипе, уместо 13 стандардних играча, бројати 11 ватерполиста плус две резерве које ће моћи да користе у току такмичења.

Поред убрзања дешавања у базену, циљ је да игра постане мање заснована на физичким окршајима као и да буде лепша за гледање с трибина.

Ова правила ће бити тестирана на Светском шампионату за младе које се игра у августу 2016. године у Подгорици, као и на истоветном такмичењу само у конкуренцији дама у децембру 2016. године.

На последњем шампионату за младе тестирана су нова правила која укључују шест играча у базену (уместо седам), лопта је била она с којом играју даме и играло се у 25-метарском базену.

Коментари / 0

Оставите коментар