Vaterpolo revolucija! Sve će biti manje, sve se mijenja...!

...teren, broj igrača, lopta, trajanje napada i isključenja…! Pomene će se postepeno uvoditi, a u cilju brže i dinamičnije igre!

Ostali sportovi 15.11.2015 | 15:40
Vaterpolo revolucija! Sve će biti manje, sve se mijenja...!

Ljudi u vrhu svetskog vaterpola rešili su da menjaju pravila igre. Sve pomene će se postepeno uvoditi, a u cilju brže i dinamičnije igre. Nova pravila prvo će se testirati na Svetskim šampionantima za mlade.

Umesto dosadašnjih 30 sekundi za napad predviđeno je da on traje 25 sekundi, kako bi se ekipe brže transformisale iz odbrane u napad. Prilikom isključenja, igrač koji napusta igru neće biti van nje 20 sekundi, nego 15. Tako će se ubrzati rešavanje “igrača više”. Treća promena odnosi se na broj igrača u rosteru. Ubuduće će ekipe, umesto 13 standardnih igrača, brojati 11 vaterpolista plus dve rezerve koje će moći da koriste u toku takmičenja.

Pored ubrzanja dešavanja u bazenu, cilj je da igra postane manje zasnovana na fizičkim okršajima kao i da bude lepša za gledanje s tribina.

Ova pravila će biti testirana na Svetskom šampionatu za mlade koje se igra u avgustu 2016. godine u Podgorici, kao i na istovetnom takmičenju samo u konkurenciji dama u decembru 2016. godine.

Na poslednjem šampionatu za mlade testirana su nova pravila koja uključuju šest igrača u bazenu (umesto sedam), lopta je bila ona s kojom igraju dame i igralo se u 25-metarskom bazenu.

Komentari / 0

Ostavite komentar