Двије руте за кретање избјеглица у БиХ

Федерална управа Цивилне заштите затражила је под ознаком "хитно" информацију око потенцијалног смјештаја избјеглица или њиховог транспорта преко територије Федерације БиХ након што је Савјет министара донио план хитних мјера за осигурање додатних капацитета и управљања приливом масовног броја миграната и избјеглица, пише Вечерњи лист.

Босна и Херцеговина 13.11.2015 | 22:47
Двије руте за кретање избјеглица у БиХ

Тај допис, који је потписао директор ФУЦЗ-а Фахрудин Солак, упућен је свим општинским и градским службама Цивилне заштите, као и кантоналним управама.

Овај је захтјев, како преноси Вечерњи, изазвао различита тумачења након чега се почело нагађати да ће се у Грудама поновно отворити центар за прихват избјеглица што се показало кривим.

Занимљиво је, како наводе, да се о овоме масовном прикупљању података за смјештај избјеглица и миграната ради мимо знања државног тима који би требао координисати све послове везана уз нови расплет догађаја.

Федерална управа Цивилне заштите наводила је и конкретне нове мигрантске руте које би могле користити избјеглице из Сирије. По тим наводима из документа ради се о два правца за које се не зна тко их је одредио.

Сјеверни и јужни коридор за усмјеравање избјеглица

Тако директор Солак наводи да су у питању Сјеверни и Јужни коридор. Сјеверни коридор се по тим наводима протеже од Бијељине - Босанске Посавине - Републике Српске и Унско-санског кантона.

Други потенцијални правац преко кога би се усмјеравале избјеглице, по Солаку, је Јужни коридор који би водио од Требиња преко Мостара, Западнохерцеговачког и Херцегбосанског кантона те јужни дио Унско-санског кантона, наводи Вечерњи.

Уз то је због тог мигрантског талас ФУЦЗ позвао све општинске и градске службе Цивилне заштите, као и кантоналне управе Цивилне заштите да изврше преглед својих планова евакуације и планова збрињавања.

Због могуће новонастале ситуације Федерална управа Цивилне заштите прикупља податке о локацијама на отвореном простору гдје би се могао успоставити приватни камп за збрињавање избјеглица, затим локације колективних центара у ФБиХ по општинама и градовима с процјеном броја кревета у дворанама или постојећим колективним центрима.

Тражени су и подаци око постојећих капацитета за осигурање одговарајућег броја шатора или контејнера за смјештај избјеглица и миграната, као и пољских кревета, комплета постељине, покретних мобилних чворова те цистерни за воду.

НН

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Богоје

13.11.2015 09:39

Народ је изманипулисан од новог светског поретка који кроји свима нама капу по својој мери и намери, сто знаци да јевреји и масони зеле да насељавају Европу док јој не прекипи кад прекипи створице се ситуација на ратисту да се све зиво бомбардује и да сто висе народа крене у екзодус, тада це Европа затворити границе а све избеглице це остати на балкану а највисе у БиХ. Засто? па зато да се створи нова етно слика где цемо се ми Срби, Хрвати и Муслимани утопити јер це рец или цифре бити, милионске. То босњацима одговара јер су вец доводили мудзахедине да харају по региону али крстеном народу неце бити лако кад се све напуни онда се Америка појављује као0 помиритељ и хуманиста па це један број пустити у Амwерику ионако највецу стенару на свету и ето ново лице новога света у новим ципелама од новог светског поредка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радоје

13.11.2015 09:47

Гледацемо Игмански марс јер це се посмрзавати сви по Босни с обзиром да долазе из тропских крајева а не знају се скијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рмк зеница

13.11.2015 09:51

Купујте жицу, а не кревете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

13.11.2015 09:51

Добро дослицу избјеглицама.Ево и нама прилике да оплеменимо своју дусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

13.11.2015 10:43

Даћемо вам и наше " златне кашике " , што нам је Алија подијелио !

Name

Глупости

13.11.2015 09:53

Не постоји особа на свијету да хоце да продје кроз БиХ а камо ли да остане, коме ви маглу продајете

ОДГОВОРИТЕ
Name

зорзи

13.11.2015 10:12

То је једини начин да покупе све паре из буџета и да кажу да су дали за шаторе и кревете

Name

Ц

13.11.2015 13:56

Милиони су отисли у ЕУ а ни један у БИХ и ви опет трабуњате, стици це.. Овде ни żохари неце да буду

Name

Н.Н.

13.11.2015 10:49

СОРОС ЈЕ НАЈАВИО ХАОС И РАТ. ТРЕБА ЦОВЈЕКУ ВЈЕРОВАТИ.ЕВРОПА СЕ ОПАСНО ЗАКУВАЛА.ТО СТА МИ МИСЛИМО О ТОМА ТО ЈЕ НАЈМАЊЕ БИТНО.КО ИМА НОВАЦ НЕКА ГА ПРЕТВОРИ У ЗЛАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

13.11.2015 12:37

Пуна је Бијељина празних станова и празних кућа (како у граду, тако и на селима) а ми ћемо гледати како се дјеца, жене и мушкарци смрзавају и умиру. Пустићемо их да прођу даље. Баш смо хумани ми у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.11.2015 12:58

Гордана ти их фино прими у своју куцу.

Name

Абу Велики

13.11.2015 13:37

Сви код Гоге!

Name

РС

15.11.2015 20:02

Бијељина није у босни, вец у Републици Српској!!

Name

кајла

13.11.2015 13:39

Власт и тајкуни би радо да избјеглице нахрупе ка БиХ јер се власт нада парама од ЕУ за то, а тајкуни се опет надају да би продали више робе тим избјеглицама јер домаће становништво нема више кинте. Медјутим, неће од тога бити ништа, поготово сад кад је зима на прагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

воx

13.11.2015 13:50

Па Гордана остави адресу па да људи знају гдје да се јаве ти си хуманитарац видим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопови царују у БиХ

13.11.2015 14:26

Како нас власт годинама третира у БиХ сутра можемо и ми бити на њиховом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ