Од шанера до милионера

Кинез Лиу Јикиан (52) шокирао је свијет прије неколико дана купивши "Лежећи акт" Амадеа Модиљанија за 170 милиона долара. Међутим, оно што многи не знају јесте да он потиче из скромне, радничке породице, те да поносно признаје да о умјетности не зна баш ништа!

Свијет 12.11.2015 | 22:28
Од шанера до милионера

Слика италијанског умјетника је само посљедња у низу његових невјероватних куповина. Тако је, рецимо, прошле године купио процеланску шољицу из династије Минг за чак 32 милиона долара, а све да би осјетио како је пити чај из ње. Овај његов поступак је згрозио колекционаре умјетнина, али он се једноставно не обазире на критике.

Иначе, Лиу сам себе зове "тухао", што је кинески израз за неког ко је дошао до огромног богатства, али нема потребан ниво културолошке префињености. Његови запослени га сматрају ексцентриком, а познат је по томе што на посао долази обучен као да је кренуо на излет. Продајући женске торбе на улицама Шангаја зарадио је довољно новца да својој мајци изнајми продавницу.

Касније је одлучио да купи такси и једно вријеме је радио као таксиста. Када је напунио 20 година, одлучио је да зарађени новац инвестира на берзу, гдје је зарадио прве озбиљније паре. Како је бивао старији, одлучио је да са супругом Ванг Веи дио новца инвестира у ријетке, кинеске умјетнине.

"Кад год сам на аукцији, уживам у надметању. Увијек волим да понудим више. Тек након што купим неко дјело, питам стручњаке зашто је тако вриједно", каже он. Ипак, да није себичан свједочи и то да је у Шангају отворио два изложбена простора, гдје су изложене његове умјетнине и гдје их сви Кинези могу видјети. Тренутно у својој колекцији има више од 2.300 вриједних умјетнина.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар