Od šanera do milionera

Kinez Liu Jikian (52) šokirao je svijet prije nekoliko dana kupivši "Ležeći akt" Amadea Modiljanija za 170 miliona dolara. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da on potiče iz skromne, radničke porodice, te da ponosno priznaje da o umjetnosti ne zna baš ništa!

Svijet 12.11.2015 | 22:28
Od šanera do milionera

Slika italijanskog umjetnika je samo posljednja u nizu njegovih nevjerovatnih kupovina. Tako je, recimo, prošle godine kupio procelansku šoljicu iz dinastije Ming za čak 32 miliona dolara, a sve da bi osjetio kako je piti čaj iz nje. Ovaj njegov postupak je zgrozio kolekcionare umjetnina, ali on se jednostavno ne obazire na kritike.

Inače, Liu sam sebe zove "tuhao", što je kineski izraz za nekog ko je došao do ogromnog bogatstva, ali nema potreban nivo kulturološke prefinjenosti. Njegovi zaposleni ga smatraju ekscentrikom, a poznat je po tome što na posao dolazi obučen kao da je krenuo na izlet. Prodajući ženske torbe na ulicama Šangaja zaradio je dovoljno novca da svojoj majci iznajmi prodavnicu.

Kasnije je odlučio da kupi taksi i jedno vrijeme je radio kao taksista. Kada je napunio 20 godina, odlučio je da zarađeni novac investira na berzu, gdje je zaradio prve ozbiljnije pare. Kako je bivao stariji, odlučio je da sa suprugom Vang Vei dio novca investira u rijetke, kineske umjetnine.

"Kad god sam na aukciji, uživam u nadmetanju. Uvijek volim da ponudim više. Tek nakon što kupim neko djelo, pitam stručnjake zašto je tako vrijedno", kaže on. Ipak, da nije sebičan svjedoči i to da je u Šangaju otvorio dva izložbena prostora, gdje su izložene njegove umjetnine i gdje ih svi Kinezi mogu vidjeti. Trenutno u svojoj kolekciji ima više od 2.300 vrijednih umjetnina.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar