Анчелоти: Не волим да користим бич, али...

...јесам једном погодио Ибру кофом у главу! Легендарни Италијан открио и који га је пораз заболео још више него онај чувени од Ливерпула у финалу Лиге шампиона 2005. године...

Фудбал 14.11.2015 | 11:20
Анчелоти: Не волим да користим бич, али...

Троструки првак Европе, шампион у Италији, Француској и Енглеској, човек који је Реалу донео толико жељену "десиму"... Карло Анчелоти је без сваке сумње један од највећих тренера у историји фудбалске игре. Миран и када побеђује и када губи. И после освајања најзначајнијих трофеја и после најтежих пораза. А сви знамо колико је болан био онај од Ливерпула у финалу Лиге шампиона 2005. године у Истанбулу после вођства од 3:0 на полувремену.

Нисмо међутим знали да је једна друга изгубљена утакмица, прилично скора, оставила још веће последице на нервно стање италијанског стручњака.
"Да ли је пораз од Ливерпула 2005. био мој најтежи пораз? А шта кажете на 0:4 у дербију Мадрида? Имали смо низ од 22 победе, али све се заборавили 7. фебруара када нас је Атлетико убио са 4:0. Реал је уопштено најтежи посао на свету. Ненормалан притисак. То је ипак најважнији клуб на свету", каже Анчелоти у ексклузивном интервјуу за Спортсмејл.

Да говори истину могли смо да видимо и на његовом личном примеру. Освојио је “десиму“ и годину касније добио отказ, иако су га играчи обожавали. Успех се брзо заборавља у свету фудбала.
"То није било праведно. Заиста сам био много несрећан, јер сам имао фантастичан однос са играчима, уживао сам да радим са њима. Били су озбиљни, прави професионалци. Роналдо? Он је највећи професионалац од свих. Било је вечери кад смо се са европских утакмица у три ујутру, сви су ишли кући, али он је одлази у тренинг центар на ледену купку да се опорави. Сви су били професионалци, Касиљас, Модрић, Бејл, али он је невероватан".

Сличну ситуацију као некад Карлето у Мадриду сада на Стамфорду проживљава Жозе Мурињо. Само неколико месеци после шетње до титуле у Премијер лиги Челси не може да се препозна. Али...
"Неће Жозе бити отпуштен", уверава Анчелоти и појашњава.
"Некад не можеш да објасниш шта се дешава са тимом. Шта се покварило. За мене је та истанбулска ноћ и пораз од Милана и даље мистерија. Али Мурињо најбоље зна шта се дешава у тиму. Можда су превише лако освојили титулу прошле године и сада им недостаје мотивације, а тренер ту не може много да уради без самих играча. Не ради екипа на прекидач, потребно је време. Али Мурињо је један од најбољих на свету. Средиће он то".

Медији су наравно већ кренули са лицитацијом. Помињао се и Анчелоти, кога је наводно тражио и Ливерпул пре но што је довео Јиргена Клопа. Италијан тврди да ни са ким није разговарао, јер жели да се одмори до следећег лета. Сада је време да се опусти. Идеалан тренутак за разговор о његовој професионалној филозофији. Ретки су тако мирни тренери у данашњем свету.
"Не користим бич, то је тачно. Али није да нисам имао проблема са играчима. Један је мом бившем помоћнику Полу Клементу рекао да од...е. Одмах сам га послао код Управе да замоли да га продају. Ја сам тренер, учитељ и рад са играчима је најлепша ствар у овом послу. Али мора да се зна да сам ја шеф. Ја имам моћ. И ако кажем да се тренира у шест ујутру тако ће и да буде, али ја ћу да будем поред њих. То је однос који се гради. У неким клубовима су ми узимали као слабост када сам после пораза играчима давао слободан дан, рели су да морам да из избичујем. Увек сам имао исти одговор: ’Нађите новог тренера’. Ни мене нису бичевали. Ни тренери док сам био играч, па ни мој отац ни учитељ у школи", одмахује руком.

Наравно, и Анчелоти уме да изгуби живце.
"Дешава се. У Пари Сен Жермену сам после пораза од Евијана у купу био толико љут да сам шутнуо неку кофу и погодио Ибрахимовића у главу. Слично као сер Алекс Фергусон и чувена копачка са Дејвидом Бекамом. После смо се заједно смејали".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мркаљ.

14.11.2015 10:23

Лијепа ријец и гвоздена врата отвара..!

ОДГОВОРИТЕ