Ančeloti: Ne volim da koristim bič, ali...

...jesam jednom pogodio Ibru kofom u glavu! Legendarni Italijan otkrio i koji ga je poraz zaboleo još više nego onaj čuveni od Liverpula u finalu Lige šampiona 2005. godine...

Fudbal 14.11.2015 | 11:20
Ančeloti: Ne volim da koristim bič, ali...

Trostruki prvak Evrope, šampion u Italiji, Francuskoj i Engleskoj, čovek koji je Realu doneo toliko željenu "desimu"... Karlo Ančeloti je bez svake sumnje jedan od najvećih trenera u istoriji fudbalske igre. Miran i kada pobeđuje i kada gubi. I posle osvajanja najznačajnijih trofeja i posle najtežih poraza. A svi znamo koliko je bolan bio onaj od Liverpula u finalu Lige šampiona 2005. godine u Istanbulu posle vođstva od 3:0 na poluvremenu.

Nismo međutim znali da je jedna druga izgubljena utakmica, prilično skora, ostavila još veće posledice na nervno stanje italijanskog stručnjaka.
"Da li je poraz od Liverpula 2005. bio moj najteži poraz? A šta kažete na 0:4 u derbiju Madrida? Imali smo niz od 22 pobede, ali sve se zaboravili 7. februara kada nas je Atletiko ubio sa 4:0. Real je uopšteno najteži posao na svetu. Nenormalan pritisak. To je ipak najvažniji klub na svetu", kaže Ančeloti u ekskluzivnom intervjuu za Sportsmejl.

Da govori istinu mogli smo da vidimo i na njegovom ličnom primeru. Osvojio je “desimu“ i godinu kasnije dobio otkaz, iako su ga igrači obožavali. Uspeh se brzo zaboravlja u svetu fudbala.
"To nije bilo pravedno. Zaista sam bio mnogo nesrećan, jer sam imao fantastičan odnos sa igračima, uživao sam da radim sa njima. Bili su ozbiljni, pravi profesionalci. Ronaldo? On je najveći profesionalac od svih. Bilo je večeri kad smo se sa evropskih utakmica u tri ujutru, svi su išli kući, ali on je odlazi u trening centar na ledenu kupku da se oporavi. Svi su bili profesionalci, Kasiljas, Modrić, Bejl, ali on je neverovatan".

Sličnu situaciju kao nekad Karleto u Madridu sada na Stamfordu proživljava Žoze Murinjo. Samo nekoliko meseci posle šetnje do titule u Premijer ligi Čelsi ne može da se prepozna. Ali...
"Neće Žoze biti otpušten", uverava Ančeloti i pojašnjava.
"Nekad ne možeš da objasniš šta se dešava sa timom. Šta se pokvarilo. Za mene je ta istanbulska noć i poraz od Milana i dalje misterija. Ali Murinjo najbolje zna šta se dešava u timu. Možda su previše lako osvojili titulu prošle godine i sada im nedostaje motivacije, a trener tu ne može mnogo da uradi bez samih igrača. Ne radi ekipa na prekidač, potrebno je vreme. Ali Murinjo je jedan od najboljih na svetu. Srediće on to".

Mediji su naravno već krenuli sa licitacijom. Pominjao se i Ančeloti, koga je navodno tražio i Liverpul pre no što je doveo Jirgena Klopa. Italijan tvrdi da ni sa kim nije razgovarao, jer želi da se odmori do sledećeg leta. Sada je vreme da se opusti. Idealan trenutak za razgovor o njegovoj profesionalnoj filozofiji. Retki su tako mirni treneri u današnjem svetu.
"Ne koristim bič, to je tačno. Ali nije da nisam imao problema sa igračima. Jedan je mom bivšem pomoćniku Polu Klementu rekao da od...e. Odmah sam ga poslao kod Uprave da zamoli da ga prodaju. Ja sam trener, učitelj i rad sa igračima je najlepša stvar u ovom poslu. Ali mora da se zna da sam ja šef. Ja imam moć. I ako kažem da se trenira u šest ujutru tako će i da bude, ali ja ću da budem pored njih. To je odnos koji se gradi. U nekim klubovima su mi uzimali kao slabost kada sam posle poraza igračima davao slobodan dan, reli su da moram da iz izbičujem. Uvek sam imao isti odgovor: ’Nađite novog trenera’. Ni mene nisu bičevali. Ni treneri dok sam bio igrač, pa ni moj otac ni učitelj u školi", odmahuje rukom.

Naravno, i Ančeloti ume da izgubi živce.
"Dešava se. U Pari Sen Žermenu sam posle poraza od Evijana u kupu bio toliko ljut da sam šutnuo neku kofu i pogodio Ibrahimovića u glavu. Slično kao ser Aleks Ferguson i čuvena kopačka sa Dejvidom Bekamom. Posle smo se zajedno smejali".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mrkalj.

14.11.2015 10:23

Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara..!

ODGOVORITE