ММФ: Може кредит, али прво болне реформе

Међународни монетарни фонд спреман је одобрити БиХ нови, повољни кредит у износу од око 900 милиона КМ, но заузврат тражи провођење болних реформи.

Босна и Херцеговина 12.11.2015 | 22:56
ММФ: Може кредит, али прво болне реформе

Савјет министара БиХ покренуо је службене преговоре с Међународним монетарним фондом о закључивању новог кредитног аранжмана, али овај пут не под условима "стенд бај" аранжмана него под строжим, али знатно повољнијим условима ЕФФ-а.

"Икстендед фанд фасилити" (ЕФФ) или у слободном преводу дугорочни фонд стабилности посебан је аранжман који спада у ред најповољнијих кредитних уговора неке државе с ММФ-ом, но одобрава се само оним државама које су спремне провести дубоке структурне реформе и отклонити узроке фискалне нестабилности.

 

Претходне власти у БиХ на то никада раније нису биле спремне: радије су се одлучивале за „лакши“ "стенд бај" аранжман, који ММФ одобрава брже и не тражи неке посебне структурне реформе.

Новац од "стенд бај" аранжмана углавном служи за краткорочно крпљење буџетских рупа па га економисти сликовито описују као узимање анестетика код зубобоље: таблета ће краткорочно отклонити бол, али проблем се дугорочно може ријешити само поправком зуба.

Но, баш због чињенице да се одобрава под најтежим условима, кредитни аранжман ЕФФ уједно је и најповљнији кредит који нека држава може закључити с ММФ-ом. Одобрава се на дужи временски период, с двије до три године грејс периода и с каматом која је вишеструко нижа од камата код "стенд бај" кредита.

Но, како смо рекли, одобрава се државама чија власт неће само пити таблете против болова него је спремна лијечити болест.

У конкретном случају, актуелна власт у БиХ у сурадњи с економистима ММФ-а, идентификовала је 24 социјално-економске „болести“ које намјерава лијечити у наредних неколико година за вријеме трајања ЕФФ аранжмана.

Коначни списак очекиваних реформи није закључен, могуће да ће се у консултацијама с двије ентитетске владе додатно проширити или смањити, но окосница ће остати непромијењена. У најкраћем, БиХ од ММФ-а тражи кредит у износу од око 900 милиона КМ, а заузврат је спремна предузети 24 мјере како би током наредних неколико година отклонила узроке сталног буџетског дефицита.

Једна од мјера која ће сасим сигурно изазвати највише коментара, па и отпора, тиче се административног апарата државе.

Током наредне три године, за вријеме трајања ЕФФ аранжмана, плате административним радницима на свим нивоима власти остаће замрзнуте на садашњем нивоу, при чему ће се увести и потпуна забрана новог запошљавања административних радника.

То значи да ће се упражњена радна мјеста, настала одласком радника у пензију или на било који други начин, попуњавати прерасподјелом послова између постојећих радника, а с крајним циљем да се број административних радника смањи за око 10 одсто.

Предвиђене су и озбиљне пореске реформе које ће такође изазвати бурне полемике. Поред осталог, промијениће се и порез на плате и то на начин да ће се увести диференцирана пореска стопа, при чему ће се опорезивати и топли оброк.

Влада Федерације БиХ већ је излазила с неколико приједлога, но већ у првој половини наредне године та ће се област морати уредити посебним законом.

Извор: СБ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Симе

12.11.2015 13:32

Даце господ Бог да никад не испуне ниста сто ММФ трази и не задузе нас поново!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон жуан

12.11.2015 13:39

Дајте реците жени нека мало сјаши..убиће га...друго ко јој је рекао да ишта сем о ј...у зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

12.11.2015 13:46

Ови опет о топлом оброку ,зимници , превозу итд. Ови синдикалци су јос из доба комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.11.2015 14:26

...а незапосленима и осталима к.... нека скапају од глади.

Name

ја

12.11.2015 20:16

Па нека скапају кад им је добро. А, добро им је, да није, подигли би глас!

Name

марко самардзиц

12.11.2015 16:07

Ова тројка И њихови сефови су гори од ммфа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

12.11.2015 18:05

Ови знају управљати државом једино ако добију мастан, а неповратни кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

12.11.2015 19:37

Ова двојица су изгледа већ несто ставили у дзеп види да руке не ваде из дзепова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тактика

13.11.2015 07:10

Како наши политичари преговарају са ММФ-ом: Дајте нам кеш, узмите за хипотеку шта је по плану, и склоните се да "распоредимо" те паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

13.11.2015 12:40

Ова двојица ставили руке у џепове и насмијани "кликерају" а балерина обукла провидну сукњицу и свима "фино"

ОДГОВОРИТЕ