Тражио затварање амбасаде у Триполију

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица демантовао је у протестном писму државном врху да није тражио затварање амбасаде у Триполију, сазнаје Данас.

Свијет 12.11.2015 | 10:10
Тражио затварање амбасаде у Триполију

Како лист пише, Потежица је протестно писмо упутио председнику Србије, премијеру и министру спољних послова.

Како је навео извор Данаса у Влади Србије, запослени српске амбасаде у Триполију су на радним састанцима предлагали затварање амбасаде и додао да о томе постоје извештаји упућени Министарству спољних послова.

"Што се тиче предлога за затварање Амбасаде, није амбасадор Оливер Потежица тражио да Амбасада РС у Триполију, него су то, пре свега, били ставови свих службеника Амбасаде на радним састанцима о том питању (постоје извештаји МСП-у). Лични став амбасадора Оливера Потежице је био да има разлога за затварање Амбасаде, пре свега и политичких разлога (о чему постоје извештаји МСП-у). Уосталом, Амбасада је могла да буде затворена и без икаквог мишљења овог Амбасадора или службеника ове Амбасаде", пише амбасадор Потежица.

Двоје службеника Амбасаде Србије у Либији - Слађана Станковић и Јовица Степић отети су 8. новембра у граду Сабрата. У колони возила налазио се и Потежица.

Амбасадор Потежица је од председника Томислава Николића, премијера Александра Вучића и министра Ивице Дачића затражио да се заустави медијска хајка на њега у вези са писањем штампе о његовој наводној умешаности у отмицу двоје радника амбасаде и да надлежне институције то демантују.

У опширном писму амбасадор Потежица је навео да је "шокиран и ужаснут писањем наше штампе о отмици службеника ове Амбасаде Слађане Станковић и Јовице Степића" и да је "невероватно и одвратно да се читава ова крајње тешка и сложена ситуација претворила у дегутантну хајку на амбасадора Оливера Потежицу, чију главу медији изгледа траже".

Потежица је демантовао писање таблоида да је "наместио" отмицу службеника своје амбасаде да би "себи продужио боравак у Либији", као и да је 'продавао визе' и нагласио да је највероватнији мотив овакве медијске хајке на њега то што је 'јавности потребан "жртвени јарац'".

"Али, то неће моћи тако да иде јер амбасадор Оливер Потежица није у својој служби направио ниједну једину грешку. Напротив. А, сви који тврде супротно, морају то да докажу. Али, пошто не могу да докажу, онда блате у медијима, по познатим сценаријима", пише Потежица и најављује тужбе против медија који су износили овакве тврдње.

Амбасадор Србије у Либији затражио је од Министарства спољних послова да формира комисију која ће извршити ревизију свих виза које су издате у овој амбасади.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар