Tražio zatvaranje ambasade u Tripoliju

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica demantovao je u protestnom pismu državnom vrhu da nije tražio zatvaranje ambasade u Tripoliju, saznaje Danas.

Svijet 12.11.2015 | 10:10
Tražio zatvaranje ambasade u Tripoliju

Kako list piše, Potežica je protestno pismo uputio predsedniku Srbije, premijeru i ministru spoljnih poslova.

Kako je naveo izvor Danasa u Vladi Srbije, zaposleni srpske ambasade u Tripoliju su na radnim sastancima predlagali zatvaranje ambasade i dodao da o tome postoje izveštaji upućeni Ministarstvu spoljnih poslova.

"Što se tiče predloga za zatvaranje Ambasade, nije ambasador Oliver Potežica tražio da Ambasada RS u Tripoliju, nego su to, pre svega, bili stavovi svih službenika Ambasade na radnim sastancima o tom pitanju (postoje izveštaji MSP-u). Lični stav ambasadora Olivera Potežice je bio da ima razloga za zatvaranje Ambasade, pre svega i političkih razloga (o čemu postoje izveštaji MSP-u). Uostalom, Ambasada je mogla da bude zatvorena i bez ikakvog mišljenja ovog Ambasadora ili službenika ove Ambasade", piše ambasador Potežica.

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji - Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. novembra u gradu Sabrata. U koloni vozila nalazio se i Potežica.

Ambasador Potežica je od predsednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra Ivice Dačića zatražio da se zaustavi medijska hajka na njega u vezi sa pisanjem štampe o njegovoj navodnoj umešanosti u otmicu dvoje radnika ambasade i da nadležne institucije to demantuju.

U opširnom pismu ambasador Potežica je naveo da je "šokiran i užasnut pisanjem naše štampe o otmici službenika ove Ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepića" i da je "neverovatno i odvratno da se čitava ova krajnje teška i složena situacija pretvorila u degutantnu hajku na ambasadora Olivera Potežicu, čiju glavu mediji izgleda traže".

Potežica je demantovao pisanje tabloida da je "namestio" otmicu službenika svoje ambasade da bi "sebi produžio boravak u Libiji", kao i da je 'prodavao vize' i naglasio da je najverovatniji motiv ovakve medijske hajke na njega to što je 'javnosti potreban "žrtveni jarac'".

"Ali, to neće moći tako da ide jer ambasador Oliver Potežica nije u svojoj službi napravio nijednu jedinu grešku. Naprotiv. A, svi koji tvrde suprotno, moraju to da dokažu. Ali, pošto ne mogu da dokažu, onda blate u medijima, po poznatim scenarijima", piše Potežica i najavljuje tužbe protiv medija koji su iznosili ovakve tvrdnje.

Ambasador Srbije u Libiji zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova da formira komisiju koja će izvršiti reviziju svih viza koje su izdate u ovoj ambasadi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar