Анализа: Проходност АБА лиге у нову ЕЛ неизвјесна!

Из седишта Евролиге у Барселони стигао одговор: "О томе ће се тек дискутовати". Незванично, прваку АБА лиге је обећано место, али...

Кошарка 13.11.2015 | 00:00
Анализа: Проходност АБА лиге у нову ЕЛ неизвјесна!

Стрепели смо претходних недеља од иницијативе ФИБА о новој Евролиги од 16 клубова, а у уторак увече нас је полио "хладан туш" из Барселоне, са састанка 11 клубова носилаца "А" лиценце у актуелној Евролиги.

Уместо да се приклоне тихом "завртању руке" од стране Светске кошаркашке организације, клубови су одлучили да спроведу у дело мање-више исти пројекат, а логистичку подршку пронашли су у америчкој компанији "ИМГ", која ће у наредних 10 година уложити најмање 630 милиона евра у реформисано елитно такмичење "старог континента".

Кључно питање за нас је какав ће бити положај АБА лиге у новој хијерархији?

По замислима ФИБА (8+4+4), првак еx-YУ региона не би имао директан пролаз, већ би морао у масовне квалификације, које би на крају изродиле четири учесника.

За разлику од идеолога из европске "Куће кошарке" у Мијеу, Евролига је усвојила формат 11+1+1+3. Збринута су додатна три клуба из "породице" (Лаборал, Армани, Жалгирис) и остављено мање могућности онима "са стране".

Играће 11 клубова са "А" лиценцом, шампион (такође реформисаног) Еврокупа, победник квалификација (осам учесника) и...

Шампиони три домаће лиге.

Које три, наредних дана и недеља ће бити предмет бројних спекулација у медијима.

"То је тачка која је још у разматрању и о њој ће се током сезоне дискутовати са представницима клубовима и домаћих лига", кратко је за МОНДО одговорио Дијего Фернандез, менаџер комуникација Евролиге.

Дакле, неизвесно је, и у овом тренутку може само да се нагађа, односно да се на основу неких чињеница и сазнања претпостави ко ће се још јесени 2016. наћи у друштву најбољих (најбогатијих?!).

Немачка и француска лига су очигледни кандидати, као велика тржишта и, у случају Немачке, подручје где се игра све боља кошарка, што потврђују наступи Бајерна и Бамберга ове сезоне.

Према сазнањима МОНДА, високи оперативци АБА ј.т.д лиге су у контакту са партнерима из Евролиге добили уверавања да је једно место резервисано за овај регион, али ту информацију треба узети са резервом.

Нема сумње да поднебље које је у прошлости дало седам првака Европе (Сплит 3, Цибона 2, Босна 1, Партизан 1) има своје аргументе, пре свега као непресушни извор талената и регија у којој се кошарка прати са великом страшћу. Ту је и квалитетна инфраструктура у Београду и Загребу.

Али, на другом тасу ваге су поражавајући економски параметри - новац који се може добити од продаје ТВ права, симболичне цене улазница, слаба посећеност мечевима Цедевите... Па и прекршаји навијача, којих, руку на срце, ове сезоне није било, али је зато било, и има, звиждања химни Евролиге пред почетак утакмица Црвене звезде.

Не сме се изгубити из вида ни утицај компаније "ИМГ", главног спонзора и будућег акционара нове Евролиге, којој ће у првом плану свакако бити финансијски аспект.

Опет по незваничним сазнањима, решење ће почети да се назире за око месец дана, након првог круга разговора са "кандидатима".

За сада имамо чињеницу да ће Евролига бити ексклузивнија него до сада (за шта имамо да "захвалимо" ФИБА, која је из неких својих интереса практично "гурнула" клубове у овакву одлуку, а она сама остала празних шака).

Шпанија са гарантована четири клуба спада на три, Турска са три на два, Италија са два на један, као и Русија, преко регионалне ВТБ лиге. Подсетимо да су за ову сезону подељена чак четири "вајлд карда" (Бајерн, Локомотива, Дарушафака, Стразбур), што јучерашњом одлуком водећих европских клубова не би требало да буде пракса у новој Евролиги.

Али, искуство учи да је свака одлука тог типа подложна промени...

АБА лига изгубила је једно сигурно место у Евролиги, а за друго - видећемо.

Коментари / 0

Оставите коментар