Analiza: Prohodnost ABA lige u novu EL neizvjesna!

Iz sedišta Evrolige u Barseloni stigao odgovor: "O tome će se tek diskutovati". Nezvanično, prvaku ABA lige je obećano mesto, ali...

Košarka 13.11.2015 | 00:00
Analiza: Prohodnost ABA lige u novu EL neizvjesna!

Strepeli smo prethodnih nedelja od inicijative FIBA o novoj Evroligi od 16 klubova, a u utorak uveče nas je polio "hladan tuš" iz Barselone, sa sastanka 11 klubova nosilaca "A" licence u aktuelnoj Evroligi.

Umesto da se priklone tihom "zavrtanju ruke" od strane Svetske košarkaške organizacije, klubovi su odlučili da sprovedu u delo manje-više isti projekat, a logističku podršku pronašli su u američkoj kompaniji "IMG", koja će u narednih 10 godina uložiti najmanje 630 miliona evra u reformisano elitno takmičenje "starog kontinenta".

Ključno pitanje za nas je kakav će biti položaj ABA lige u novoj hijerarhiji?

Po zamislima FIBA (8+4+4), prvak ex-YU regiona ne bi imao direktan prolaz, već bi morao u masovne kvalifikacije, koje bi na kraju izrodile četiri učesnika.

Za razliku od ideologa iz evropske "Kuće košarke" u Mijeu, Evroliga je usvojila format 11+1+1+3. Zbrinuta su dodatna tri kluba iz "porodice" (Laboral, Armani, Žalgiris) i ostavljeno manje mogućnosti onima "sa strane".

Igraće 11 klubova sa "A" licencom, šampion (takođe reformisanog) Evrokupa, pobednik kvalifikacija (osam učesnika) i...

Šampioni tri domaće lige.

Koje tri, narednih dana i nedelja će biti predmet brojnih spekulacija u medijima.

"To je tačka koja je još u razmatranju i o njoj će se tokom sezone diskutovati sa predstavnicima klubovima i domaćih liga", kratko je za MONDO odgovorio Dijego Fernandez, menadžer komunikacija Evrolige.

Dakle, neizvesno je, i u ovom trenutku može samo da se nagađa, odnosno da se na osnovu nekih činjenica i saznanja pretpostavi ko će se još jeseni 2016. naći u društvu najboljih (najbogatijih?!).

Nemačka i francuska liga su očigledni kandidati, kao velika tržišta i, u slučaju Nemačke, područje gde se igra sve bolja košarka, što potvrđuju nastupi Bajerna i Bamberga ove sezone.

Prema saznanjima MONDA, visoki operativci ABA j.t.d lige su u kontaktu sa partnerima iz Evrolige dobili uveravanja da je jedno mesto rezervisano za ovaj region, ali tu informaciju treba uzeti sa rezervom.

Nema sumnje da podneblje koje je u prošlosti dalo sedam prvaka Evrope (Split 3, Cibona 2, Bosna 1, Partizan 1) ima svoje argumente, pre svega kao nepresušni izvor talenata i regija u kojoj se košarka prati sa velikom strašću. Tu je i kvalitetna infrastruktura u Beogradu i Zagrebu.

Ali, na drugom tasu vage su poražavajući ekonomski parametri - novac koji se može dobiti od prodaje TV prava, simbolične cene ulaznica, slaba posećenost mečevima Cedevite... Pa i prekršaji navijača, kojih, ruku na srce, ove sezone nije bilo, ali je zato bilo, i ima, zviždanja himni Evrolige pred početak utakmica Crvene zvezde.

Ne sme se izgubiti iz vida ni uticaj kompanije "IMG", glavnog sponzora i budućeg akcionara nove Evrolige, kojoj će u prvom planu svakako biti finansijski aspekt.

Opet po nezvaničnim saznanjima, rešenje će početi da se nazire za oko mesec dana, nakon prvog kruga razgovora sa "kandidatima".

Za sada imamo činjenicu da će Evroliga biti ekskluzivnija nego do sada (za šta imamo da "zahvalimo" FIBA, koja je iz nekih svojih interesa praktično "gurnula" klubove u ovakvu odluku, a ona sama ostala praznih šaka).

Španija sa garantovana četiri kluba spada na tri, Turska sa tri na dva, Italija sa dva na jedan, kao i Rusija, preko regionalne VTB lige. Podsetimo da su za ovu sezonu podeljena čak četiri "vajld karda" (Bajern, Lokomotiva, Darušafaka, Strazbur), što jučerašnjom odlukom vodećih evropskih klubova ne bi trebalo da bude praksa u novoj Evroligi.

Ali, iskustvo uči da je svaka odluka tog tipa podložna promeni...

ABA liga izgubila je jedno sigurno mesto u Evroligi, a za drugo - videćemo.

Komentari / 0

Ostavite komentar