Анализа: Од јесени Европска лига, АБА лига "виси"?!

Једанаест клубова носилаца "А" лиценце Евролиге договорило се око трансформације елитног такмичења за сезону 2016./17.!

Кошарка 12.11.2015 | 15:40
Анализа: Од јесени Европска лига, АБА лига "виси"?!

Уместо да одговоре на предлог ФИБА са прошлонедељног састанка у Мијеу, највећи клубови Евролиге преузели су предложени концепт Светске кошаркашке организације, мало га изменили и договорили се да остану сами своје газде.

Стратешки партнер у наредних 10 година биће компанија ИМГ из Њујорка, а ФИБА је позвана да се прикључи.

На састанку у Барселони одлучено је да се Евролига од сезоне 2016/17 трансформише у Европску лигу, у којој ће 16 тимова играти по двоструком бод-систему, свако са сваким.

Гарантована места имаће тренутних 11 носилаца "А" лиценце Евролиге, а то су ЦСКА, Реал, Барселона, Ефес, Фенербахче, Панатинаикос, Олимпијакос, Лаборал, Макаби, Жалгирис и Армани.

Дванаести учесник биће победник Еврокупа - који ће се играти по садашњем формату Евролиге, уз учешће 24 клуба, тринаести учесник доћи ће из квалификација, а три места резервисана су за шампионе домаћих лига.

Реално је да два од та три клуба буду прваци Француске и Немачке, а једно место МОГЛО би да припадне АБА лиги, али о томе у саопштењу са састанка нема конкретних информација.

Европска лига биће врло слична такмичењу које је предложила ФИБА, само ће расподела 16 места бити нешто другачија. ФИБА је предвидела да буде осам сигурних учесника, четири шампиона домаћих лига (АБА није била у том кругу) и четири тима из квалификација.

Једно је сигурно - времену када је простор бивше Југославије имао два гарантована учесника Евролиге је одзвонило.

Челници АБА лиге ј.т.д мораће врло брзо да се информишу о најновијим одлукама и заузму став...

Коментари / 0

Оставите коментар