Analiza: Od jeseni Evropska liga, ABA liga "visi"?!

Jedanaest klubova nosilaca "A" licence Evrolige dogovorilo se oko transformacije elitnog takmičenja za sezonu 2016./17.!

Košarka 12.11.2015 | 15:40
Analiza: Od jeseni Evropska liga, ABA liga "visi"?!

Umesto da odgovore na predlog FIBA sa prošlonedeljnog sastanka u Mijeu, najveći klubovi Evrolige preuzeli su predloženi koncept Svetske košarkaške organizacije, malo ga izmenili i dogovorili se da ostanu sami svoje gazde.

Strateški partner u narednih 10 godina biće kompanija IMG iz Njujorka, a FIBA je pozvana da se priključi.

Na sastanku u Barseloni odlučeno je da se Evroliga od sezone 2016/17 transformiše u Evropsku ligu, u kojoj će 16 timova igrati po dvostrukom bod-sistemu, svako sa svakim.

Garantovana mesta imaće trenutnih 11 nosilaca "A" licence Evrolige, a to su CSKA, Real, Barselona, Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Laboral, Makabi, Žalgiris i Armani.

Dvanaesti učesnik biće pobednik Evrokupa - koji će se igrati po sadašnjem formatu Evrolige, uz učešće 24 kluba, trinaesti učesnik doći će iz kvalifikacija, a tri mesta rezervisana su za šampione domaćih liga.

Realno je da dva od ta tri kluba budu prvaci Francuske i Nemačke, a jedno mesto MOGLO bi da pripadne ABA ligi, ali o tome u saopštenju sa sastanka nema konkretnih informacija.

Evropska liga biće vrlo slična takmičenju koje je predložila FIBA, samo će raspodela 16 mesta biti nešto drugačija. FIBA je predvidela da bude osam sigurnih učesnika, četiri šampiona domaćih liga (ABA nije bila u tom krugu) i četiri tima iz kvalifikacija.

Jedno je sigurno - vremenu kada je prostor bivše Jugoslavije imao dva garantovana učesnika Evrolige je odzvonilo.

Čelnici ABA lige j.t.d moraće vrlo brzo da se informišu o najnovijim odlukama i zauzmu stav...

Komentari / 0

Ostavite komentar