Анализа: Ефикасност евролигашких тренера...

Жељко и Дуда у врху, Радоњић и Ђорђевић „негативни“! Србија има највише стручњака у овој сезони – четири!

Кошарка 12.11.2015 | 09:40
Анализа: Ефикасност евролигашких тренера...

Многи су сагласни у оцени да је кошарка један од екипних спортова у којем тренер има највећи утицај на играче и развој игре на терену. Стручњаци с ових простора одувек су били цењени и поштовани, а и у сезони 2015/2016. просто доминирају Евролигом. Србија има највише тренера – четири, док чак девет од 24 стручњака долази са простора бивше Југославије.

Проценти некада могу дати искривљену слику, а зависе и од броја вођених мечева, квалитета екипе и других варијабли, али ипак дају одређену свест о томе колико су тренери "ефикасни".

Вероватно многи на првом месту очекују Жељка Обрадовића, најтрофејнијег стручњака у историји Европе, али то није случај. Он се налази на тек петој позицији с 69,3 одсто добијених утакмица. Обрадовић уједно има највише остварених победа (203), а рекордер је и по броју сезона – ово му је 14. у каријери. Одмах иза њега налази се Душан Дуда Ивковић с процентом добијених утакмица од 65,5 одсто (112 победа, 59 пораза). Светислав Пешић је на осмом месту с односом од 53 тријумфа и 42 изгубљене утакмице.

Александар Ђорђевић је, пре свега због лошег старта с Панатинаикосом у овој сезони, на 17. позицији са скором од три победе и четири пораза (мада је његов учинак тешко вредновати због веома малог броја утакмица које је водио).

Тренер Црвене звезде Дејан Радоњић, једини црногорски представник у елитном такмичењу, тренутно је на 18. позицији са 15 победа и 23 изгубљена меча. Његов проценат успешно вођених утакмица је 39,5 одсто. Он и Ђорђевић имају више пораза од победа, али имају много времена да све поправе с обзиром да су релативно млади стручњаци.

Најбољи просек победа има Димитрис Итудис 88,2 (30 тријумфа, четири пораза), други је Ћави Пасквал (78,6 одсто). Затим следе Пабло Ласо (76,4), Јанис Сфаропулос (73,5).

Убедљиво најлошији на листи је Ромео Сакети, стратег Динама Сасарија. Он је од 14 утакмица у најелитнијем еврпском такмичењу сласт победе осетио само једном.

ТРЕНЕРИ ИЗ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ У ОВОЈ СЕЗОНИ ЕВРОЛИГЕ:

Србија: Жељко Обрадовић (Фенербахче), Светислав Пешић (Бајерн Минхен), Душан Ивковић (Ефес Пилсен), Александар Ђорђевић (Панатинаикос)

Хрватска: Јасмин Репеша (Милано), Велимир Перасовић (Лаборал Кућа), Вељко Мршић (Цедевита)

Црна Гора: Дејан Радоњић (Црвена звезда)

Словенија: Сашо Филиповски (Зјелона Гора)

Коментари / 0

Оставите коментар