Analiza: Efikasnost evroligaških trenera...

Željko i Duda u vrhu, Radonjić i Đorđević „negativni“! Srbija ima najviše stručnjaka u ovoj sezoni – četiri!

Košarka 12.11.2015 | 09:40
Analiza: Efikasnost evroligaških trenera...

Mnogi su saglasni u oceni da je košarka jedan od ekipnih sportova u kojem trener ima najveći uticaj na igrače i razvoj igre na terenu. Stručnjaci s ovih prostora oduvek su bili cenjeni i poštovani, a i u sezoni 2015/2016. prosto dominiraju Evroligom. Srbija ima najviše trenera – četiri, dok čak devet od 24 stručnjaka dolazi sa prostora bivše Jugoslavije.

Procenti nekada mogu dati iskrivljenu sliku, a zavise i od broja vođenih mečeva, kvaliteta ekipe i drugih varijabli, ali ipak daju određenu svest o tome koliko su treneri "efikasni".

Verovatno mnogi na prvom mestu očekuju Željka Obradovića, najtrofejnijeg stručnjaka u istoriji Evrope, ali to nije slučaj. On se nalazi na tek petoj poziciji s 69,3 odsto dobijenih utakmica. Obradović ujedno ima najviše ostvarenih pobeda (203), a rekorder je i po broju sezona – ovo mu je 14. u karijeri. Odmah iza njega nalazi se Dušan Duda Ivković s procentom dobijenih utakmica od 65,5 odsto (112 pobeda, 59 poraza). Svetislav Pešić je na osmom mestu s odnosom od 53 trijumfa i 42 izgubljene utakmice.

Aleksandar Đorđević je, pre svega zbog lošeg starta s Panatinaikosom u ovoj sezoni, na 17. poziciji sa skorom od tri pobede i četiri poraza (mada je njegov učinak teško vrednovati zbog veoma malog broja utakmica koje je vodio).

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić, jedini crnogorski predstavnik u elitnom takmičenju, trenutno je na 18. poziciji sa 15 pobeda i 23 izgubljena meča. Njegov procenat uspešno vođenih utakmica je 39,5 odsto. On i Đorđević imaju više poraza od pobeda, ali imaju mnogo vremena da sve poprave s obzirom da su relativno mladi stručnjaci.

Najbolji prosek pobeda ima Dimitris Itudis 88,2 (30 trijumfa, četiri poraza), drugi je Ćavi Paskval (78,6 odsto). Zatim slede Pablo Laso (76,4), Janis Sfaropulos (73,5).

Ubedljivo najlošiji na listi je Romeo Saketi, strateg Dinama Sasarija. On je od 14 utakmica u najelitnijem evrpskom takmičenju slast pobede osetio samo jednom.

TRENERI IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE U OVOJ SEZONI EVROLIGE:

Srbija: Željko Obradović (Fenerbahče), Svetislav Pešić (Bajern Minhen), Dušan Ivković (Efes Pilsen), Aleksandar Đorđević (Panatinaikos)

Hrvatska: Jasmin Repeša (Milano), Velimir Perasović (Laboral Kuća), Veljko Mršić (Cedevita)

Crna Gora: Dejan Radonjić (Crvena zvezda)

Slovenija: Sašo Filipovski (Zjelona Gora)

Komentari / 0

Ostavite komentar