"Орлови": Доста је више мијењања селектора!

Репрезентативци Србије уморни су од сталне смене селектора националног тима, на шта су указали уочи пријатељске утакмице са Чешком.

Фудбал 10.11.2015 | 16:40
"Орлови": Доста је више мијењања селектора!

Србија је од осамостаљења 2006. године имала чак осморицу селектора, а наступила је на само једном великом такмичењу, Светском првенству 2010. у Јужној Африци.

"Мишљења сам, а мислим да је тако и код осталих да би требало да пружимо подршку једном човеку", изјавио је Зоран Тошић, који је дебитовао код Хавијера Клементеа, а потом су га тренирали Мирослав Ђукић, Радомир Антић, Владимир Петровић, Радован Ћурчић, Синиша Михајловић, Љубинко Друловић, Дик Адвокат и сада опет Чурчић.

У истом деветогодишњем периоду прве комшије Хрвати пропустили су само једно велико такмичење, управо Мундијал у Јужној Африци, а променили су само четири селектора, с тим да је Славен Билић радио у континуитету шест година (2006-2012).

Најбољи пример континуитета, који траже наши репрезентативци су актуелни светски шампиони Немци, који од 2006. године имају истог селектора, Јоакима Лева, који је претходно био помоћник Јиргену Клинсману, иако "Елф" није све време блистао. "Орлови" су чак победили Немачку у ЈАР пре пет година.

Исто важи и за Шпанце, Луис Арагонес је освојио титтулу првака Европе 2008, потом га је наследио Висенте дел Боске, који је пуних осам година на кормилу тима, освојивши и Светско и Европско првенство, а остао је на функцији и после неуспеха на Мундијалу у Бразилу.

Управо зато, директор А репрезентације Србије Саво Милошевић инсистира да Ћурчић остаје на месту селектора у квалификацијама за Мундијал у Русији, а и играчи се слажу да никако не би волели поново да се навикавају на неког новог и нове методе рада.

"Поставили смо систем у претходне три-четири године у ФСС када су у питању младје категорије. Евидентно је да тај систем функционише боље него што је икад функционисао. Ћурчић је део тог система који се показао као успешан. Он је селектор зато што то заслужује, зато што је показао да има квалитет, зато што траје у систему ФС већ три године и зато што је управо тај континуитет гарант, да у будућности можемо да очекујемо резултат", изјавио је Милошевић у недавном интервјуу Тањугу.

Ипак, питање је да ли ће тако и остати, с обзиром на то да у Фудбалском савезу Србије следе избори, а са сменом руководства, уколико уопште до ње додје, све опције су отворене, па и долазак новог селектора.

Таква "шок терапија" показала се успешном 2008. године у случају Радомира Антића, који се само неколико дана уочи старта квалификација за Јужну Африку заменио Мирослава Ђукића, али и значајно неуспешна шест година касније у случају Дика Адвоката.

У међувремену, на челу Фудбалског савеза Србије (ФСС) била су само два човека, актуелни председник Томислав Караџић (2008-?) и бивши Звездан Терзић (2006-2008), који предводи опозицију у намери да смени Караџића са тог места.

Учинак селектора:
Антић – 28 17 3 8
Михајловић – 19 7 4 8
Клементе – 16 7 7 2
Ћурчић – 13 6 1 6
Петровић – 13 5 3 5
Ђукић – 5 0 2 3
Друловић – 4 2 1 1
Адвокат – 4 0 2 2
Укупно – 102 44 23 35

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Топло

10.11.2015 20:33

Начињена је грешка сменом Антића након првенства у ЈАР и дан данас се осећа.

ОДГОВОРИТЕ