"Orlovi": Dosta je više mijenjanja selektora!

Reprezentativci Srbije umorni su od stalne smene selektora nacionalnog tima, na šta su ukazali uoči prijateljske utakmice sa Češkom.

Fudbal 10.11.2015 | 16:40
"Orlovi": Dosta je više mijenjanja selektora!

Srbija je od osamostaljenja 2006. godine imala čak osmoricu selektora, a nastupila je na samo jednom velikom takmičenju, Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi.

"Mišljenja sam, a mislim da je tako i kod ostalih da bi trebalo da pružimo podršku jednom čoveku", izjavio je Zoran Tošić, koji je debitovao kod Havijera Klementea, a potom su ga trenirali Miroslav Đukić, Radomir Antić, Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić, Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat i sada opet Čurčić.

U istom devetogodišnjem periodu prve komšije Hrvati propustili su samo jedno veliko takmičenje, upravo Mundijal u Južnoj Africi, a promenili su samo četiri selektora, s tim da je Slaven Bilić radio u kontinuitetu šest godina (2006-2012).

Najbolji primer kontinuiteta, koji traže naši reprezentativci su aktuelni svetski šampioni Nemci, koji od 2006. godine imaju istog selektora, Joakima Leva, koji je prethodno bio pomoćnik Jirgenu Klinsmanu, iako "Elf" nije sve vreme blistao. "Orlovi" su čak pobedili Nemačku u JAR pre pet godina.

Isto važi i za Špance, Luis Aragones je osvojio tittulu prvaka Evrope 2008, potom ga je nasledio Visente del Boske, koji je punih osam godina na kormilu tima, osvojivši i Svetsko i Evropsko prvenstvo, a ostao je na funkciji i posle neuspeha na Mundijalu u Brazilu.

Upravo zato, direktor A reprezentacije Srbije Savo Milošević insistira da Ćurčić ostaje na mestu selektora u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, a i igrači se slažu da nikako ne bi voleli ponovo da se navikavaju na nekog novog i nove metode rada.

"Postavili smo sistem u prethodne tri-četiri godine u FSS kada su u pitanju mladje kategorije. Evidentno je da taj sistem funkcioniše bolje nego što je ikad funkcionisao. Ćurčić je deo tog sistema koji se pokazao kao uspešan. On je selektor zato što to zaslužuje, zato što je pokazao da ima kvalitet, zato što traje u sistemu FS već tri godine i zato što je upravo taj kontinuitet garant, da u budućnosti možemo da očekujemo rezultat", izjavio je Milošević u nedavnom intervjuu Tanjugu.

Ipak, pitanje je da li će tako i ostati, s obzirom na to da u Fudbalskom savezu Srbije slede izbori, a sa smenom rukovodstva, ukoliko uopšte do nje dodje, sve opcije su otvorene, pa i dolazak novog selektora.

Takva "šok terapija" pokazala se uspešnom 2008. godine u slučaju Radomira Antića, koji se samo nekoliko dana uoči starta kvalifikacija za Južnu Afriku zamenio Miroslava Đukića, ali i značajno neuspešna šest godina kasnije u slučaju Dika Advokata.

U međuvremenu, na čelu Fudbalskog saveza Srbije (FSS) bila su samo dva čoveka, aktuelni predsednik Tomislav Karadžić (2008-?) i bivši Zvezdan Terzić (2006-2008), koji predvodi opoziciju u nameri da smeni Karadžića sa tog mesta.

Učinak selektora:
Antić – 28 17 3 8
Mihajlović – 19 7 4 8
Klemente – 16 7 7 2
Ćurčić – 13 6 1 6
Petrović – 13 5 3 5
Đukić – 5 0 2 3
Drulović – 4 2 1 1
Advokat – 4 0 2 2
Ukupno – 102 44 23 35

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Топло

10.11.2015 20:33

Начињена је грешка сменом Антића након првенства у ЈАР и дан данас се осећа.

ODGOVORITE