У 2014: ЕУ "протраћила" шест милијарди евра

Европска унија је непотребно потрошила 6,3 милијарде евра у 2014. години, саопштио је данас Европски ревизорски суд, позивајући истовремено званични Брисел да свој гломазни буџет прилагоди одговорнијем реаговању на шокове као што је мигрантска криза.

Свијет 10.11.2015 | 13:59
У 2014: ЕУ "протраћила" шест милијарди евра

Овај европски орган, надлежан за контролу прихода и расхода институција ЕУ, заложио се за "формирање потпуно новог приступа" према начину на који европски блок користи своја финансијска средства, а све у циљу омогућавања веће флексибилности и ослобадјања непотрошених средстава тамо где су потребна.

Највише средстава је протраћено на недовољно коришћене и потпуно некоришћене аеродроме, од којих је само половина била вредна добијања средстава из европских фондова, као и на исплату помоћи за пољопривредно земљиште у Шпанији које се уствари користи као стаза за мотоциклистичке трке, наводи се у извештају.

"Позивамо на формирање потпуно новог приступа", изјавио је председник тог суда, Витор Калдеира, и додао да је овај извештај објављен "у нарочито тешким временима" када је ЕУ суочена са великим изазовима, као што је проблем отварања нових радних места и подстицања привредног раста, или хватање у коштац са највећом мигрантском кризом у Европи од Другог светског рата.

"Доносиоци одлука морају боље да ускладе буџет са дугорочним стратешким приоритетима ЕУ, како би он могао да одговори на кризу", наводи се у извештају суда.

Коментари / 0

Оставите коментар