Сјећање: На Тргу Крајине 131 пар ципела

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске позвала је породице страдалих у саобраћајним несрећама да им се придруже у заједничком обиљежавању Дана страдалих у саобраћају и да се заједнички присјете 131 живота која су ове године угашена на нашим путевима.

Република Српска 10.11.2015 | 13:01
Сјећање: На Тргу Крајине 131 пар ципела

Парастосом, паљењем свијећа, пригодним култирно-умјетничким програмом, али и перформансом на Тргу Крајине у Бањалуци у недјељу, 15. новембра биће одана почаст 131 жртви саобраћајних несрећа.

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа ове године у Републици Српској биће обиљежен под слоганом “Вријеме је да се сјетимо – реци НЕ незгодама на путевима!”

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић каже за Бањалука.нет да број погинулих у саобраћају биљежи значајан раст у односу на прошлу годину.

"Ова година је јако лоша, када су у питању погинули у саобраћају. За првих 10 мјесеци тај број је 131, док је прошле године, такође погинуло 131 лице, али је то била статистика за свих 12 мјесеци. Прошла година је била најповољнија и са трендом опадања броја смртних случајева, али нажалост тај тренд пада није настављен и ту цифру смо, нажалост, достигли већ за првих 10 мјесеци ове године", каже Радовић.

Он наглашава да су главни узроци саобраћајних незгода и ове године били неконтролисана и неприлагођена брзина, алкохол, али и употреба мобилних телефона у вожњи.

Управо због чињенице да се број смртно страдалих особа повећао, Радовић истиче да је обиљежавање Дана сјећања на жртве изузетно важно.

"Циљ обиљежавања је да се сјетимо људи који су погинули у саобраћајним несрећама и покажемо саосјећање према породицама које су изгубиле своје наближе. Затим, да се скрене пажња на број погинулих и настрадалих, као и ризике за све учеснике у саобраћају. Циљ је и подићи свијест о утицају саобраћајних несрећа на породице погинулих и читаво друштво, на што најбоље указује истраживање бањалучког Економског института који је израчунао да се годишње у саобраћајним незгодама изгуби 170 милиона марака. Желимо и да укажемо на потребу за побољшањем његе након саобраћајне незгоде и подршке за породице и ожалошћене", наглашава саговорник портала Бањалука.нет.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода почеће у суботу у 11 часова у храму Христа Спаситеља служењем парастоса и паљењем свијећа, док ће истог дана у Вијећници Банског двора са почетком у 20 часова бити одржан концерт класичне музике ученика средње Музичке школе „Владо Милошевић“ као и студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци који је посвећен жртвама саобраћајних незгода

"У недјељу од 11 до 13 часова биће затворена улица Краља Петра И Карађорђевића (од Екватора до Народног позоришта), а на раскрсници са улицом Милана Тепића биће исценирана саобраћајна незгода са два оштећена возила. Сценарио ће укључивати ангажман возила хитне помоћи, ватрогасаца, полиције… У знак сјећања на страдале, на Тргу Крајине биће изложен 131 пар ципела као подсјећање на људе који су ове године изгубили живот у саобраћају", рекао је Радовић.

Он је позвао све породице погинулих у саобраћајним незгодама да се придруже обиљежавању овог Дана и да заједно са Агенцијом за безбједност саобраћаја, али и великим бројем институција, удружења и грађана одају почаст настрадалима.

(Бањалука.нет)

Коментари / 0

Оставите коментар