Sjećanje: Na Trgu Krajine 131 par cipela

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske pozvala je porodice stradalih u saobraćajnim nesrećama da im se pridruže u zajedničkom obilježavanju Dana stradalih u saobraćaju i da se zajednički prisjete 131 života koja su ove godine ugašena na našim putevima.

Republika Srpska 10.11.2015 | 13:01
Sjećanje: Na Trgu Krajine 131 par cipela

Parastosom, paljenjem svijeća, prigodnim kultirno-umjetničkim programom, ali i performansom na Trgu Krajine u Banjaluci u nedjelju, 15. novembra biće odana počast 131 žrtvi saobraćajnih nesreća.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća ove godine u Republici Srpskoj biće obilježen pod sloganom “Vrijeme je da se sjetimo – reci NE nezgodama na putevima!”

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Milija Radović kaže za Banjaluka.net da broj poginulih u saobraćaju bilježi značajan rast u odnosu na prošlu godinu.

"Ova godina je jako loša, kada su u pitanju poginuli u saobraćaju. Za prvih 10 mjeseci taj broj je 131, dok je prošle godine, takođe poginulo 131 lice, ali je to bila statistika za svih 12 mjeseci. Prošla godina je bila najpovoljnija i sa trendom opadanja broja smrtnih slučajeva, ali nažalost taj trend pada nije nastavljen i tu cifru smo, nažalost, dostigli već za prvih 10 mjeseci ove godine", kaže Radović.

On naglašava da su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda i ove godine bili nekontrolisana i neprilagođena brzina, alkohol, ali i upotreba mobilnih telefona u vožnji.

Upravo zbog činjenice da se broj smrtno stradalih osoba povećao, Radović ističe da je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve izuzetno važno.

"Cilj obilježavanja je da se sjetimo ljudi koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama i pokažemo saosjećanje prema porodicama koje su izgubile svoje nabliže. Zatim, da se skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih, kao i rizike za sve učesnike u saobraćaju. Cilj je i podići svijest o uticaju saobraćajnih nesreća na porodice poginulih i čitavo društvo, na što najbolje ukazuje istraživanje banjalučkog Ekonomskog instituta koji je izračunao da se godišnje u saobraćajnim nezgodama izgubi 170 miliona maraka. Želimo i da ukažemo na potrebu za poboljšanjem njege nakon saobraćajne nezgode i podrške za porodice i ožalošćene", naglašava sagovornik portala Banjaluka.net.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda počeće u subotu u 11 časova u hramu Hrista Spasitelja služenjem parastosa i paljenjem svijeća, dok će istog dana u Vijećnici Banskog dvora sa početkom u 20 časova biti održan koncert klasične muzike učenika srednje Muzičke škole „Vlado Milošević“ kao i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji je posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

"U nedjelju od 11 do 13 časova biće zatvorena ulica Kralja Petra I Karađorđevića (od Ekvatora do Narodnog pozorišta), a na raskrsnici sa ulicom Milana Tepića biće iscenirana saobraćajna nezgoda sa dva oštećena vozila. Scenario će uključivati angažman vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije… U znak sjećanja na stradale, na Trgu Krajine biće izložen 131 par cipela kao podsjećanje na ljude koji su ove godine izgubili život u saobraćaju", rekao je Radović.

On je pozvao sve porodice poginulih u saobraćajnim nezgodama da se pridruže obilježavanju ovog Dana i da zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, ali i velikim brojem institucija, udruženja i građana odaju počast nastradalima.

(Banjaluka.net)

Komentari / 0

Ostavite komentar