Камерон: Неће бити другог референдума

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да неће бити другог референдума о чланству у ЕУ и да његова земља жели неповратне промјене у организацији европског блока.

Свијет 10.11.2015 | 12:37
Камерон: Неће бити другог референдума

"Ако будемо изгласали да одлазимо, отићи ћемо. Неће бити нових преговора и новог референдума. Зато поручујем својим европским партнерима са којима преговарам: ово нам је једина шанса да ово урадимо како треба - за Британију и читаву ЕУ", рекао је Камерон у говору у Лондону.

Он је раније најавио да ће референдум о чланству Британије у ЕУ бити одржан до краја 2017. године.

"Тражим од европских лидера јасан, законски обавезујући и неповратан споразум о окончању обавезе Британије да се залаже за све чвршћу Унију", рекао је британски премијер.

Он је додао да је различитост највећа европска снага и да треба уважити чињеницу да "одговор на сваки проблем није увијек више Европе, него да је то понекад мање Европе".

Камерон је додао да у новом споразуму жели одредбу по којој група националних парламената може заједно да одбије европске законе који нису у њиховим националним интересима.

"Не морамо да одржимо референдум до краја 2017. године, али желим да осигурам ове промјене да бисмо могли да га проведемо", рекао је британски премијер.

Он је додао да очекује напредак у вези са овим питањима на самиту европских лидера сљедећег мјесеца, али није прецизирао када би референдум могао бити одржан.

Коментари / 0

Оставите коментар