Kameron: Neće biti drugog referenduma

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da neće biti drugog referenduma o članstvu u EU i da njegova zemlja želi nepovratne promjene u organizaciji evropskog bloka.

Svijet 10.11.2015 | 12:37
Kameron: Neće biti drugog referenduma

"Ako budemo izglasali da odlazimo, otići ćemo. Neće biti novih pregovora i novog referenduma. Zato poručujem svojim evropskim partnerima sa kojima pregovaram: ovo nam je jedina šansa da ovo uradimo kako treba - za Britaniju i čitavu EU", rekao je Kameron u govoru u Londonu.

On je ranije najavio da će referendum o članstvu Britanije u EU biti održan do kraja 2017. godine.

"Tražim od evropskih lidera jasan, zakonski obavezujući i nepovratan sporazum o okončanju obaveze Britanije da se zalaže za sve čvršću Uniju", rekao je britanski premijer.

On je dodao da je različitost najveća evropska snaga i da treba uvažiti činjenicu da "odgovor na svaki problem nije uvijek više Evrope, nego da je to ponekad manje Evrope".

Kameron je dodao da u novom sporazumu želi odredbu po kojoj grupa nacionalnih parlamenata može zajedno da odbije evropske zakone koji nisu u njihovim nacionalnim interesima.

"Ne moramo da održimo referendum do kraja 2017. godine, ali želim da osiguram ove promjene da bismo mogli da ga provedemo", rekao je britanski premijer.

On je dodao da očekuje napredak u vezi sa ovim pitanjima na samitu evropskih lidera sljedećeg mjeseca, ali nije precizirao kada bi referendum mogao biti održan.

Komentari / 0

Ostavite komentar