Видео - представљамо: Ко је 16-годишњи дјечак који спасава Миху у Милану?

Српски тренер Синиша Михајловић лансирао је Италији голмана за наредних 20 година и себи сачувао посао. Михин спасилац, а Миланов Буфон зове се Ђанлуиђи Донарума.

Фудбал 10.11.2015 | 23:00
Видео - представљамо: Ко је 16-годишњи дјечак који спасава Миху у Милану?

Михајловићу се клупа озбиљно дрмала и деловало је да се одлучио за потез очајника. Међутим, испоставило се да "ко рескира, профитира". После очајних резултата од почетка сезоне и три меча заредом без победе у ватру је бацио голобрадог голмана рођеног 25. фебруара 1999. године!

Иако је постао најмлађи голман стартер у Серији А са 16 година, осам месеци и шест дана, 196 центиметара високи Донарума је решио буде неко о коме прича Европа. Четири меча, три победе, један реми и два пута сачувана мрежа. Пред њим је дефинитивно блистава будућност, а Михин Милан је на правом путу.

- Он је прави драгуљ. Не занима ме колико има година, већ да ли је неко добар или не. Сви који га критикују треба да се ставе у његову кожу. Донарума ми је улио поверење и знам да може све да издржи - имао је Михајловић само речи хвале за тинејџера пред голом.

Не тако давно Донарумина мајка Маринела морала је пре сваког меча млађих категорија локалног тима у Напуљу да доноси потврду о годинама сина. Тада 11-годишњи Ђанлуиђи због импозантне висине деловао је далеко старије од вршњака и имао је само само један сан - да брани за Милан, клуб који навија од малена.

На великој сцени дебитовао је у победи над Сасуолом (2:1), затим се против Кјева (1:0) побринуо да Милан први пут ове сезоне сачува мрежу. Невероватну сигурност, смиреност и неопспорни наленат показао је и на гостовању Лацију (3:1) за трећи везани првенствени тријумф. Серија победа је прекинута, али је Донарума спасао росо-нере на гостовању Аталанти (0:0) претходног викенда.

Она потврда о години рођења више му није потребна, место међу стативама Милана је резервисано за његово сањање на јави.

Хтео је само у Милан

Да је Донарума велики миланиста, потврдио је и његов отац Алфонсо.

- Михајловић је имао храбрости да укаже шансу мом сину. Свестан је његовог квалитета. Тражили су га Интер, Јувентус, Рома, Наполи и Фјорентина, али је хтео само у Милан. Када је 2014. године стигао позив, био је на седмом небу.

Брат такође голман

Старији брат Антонио (25) је исто голман и био је члан Милана. У међувремену је отишао у Ђенову. Ђанлуиђи је почео да се бави фудбалом од четврте године под надзором ујака Ернеста, иначе тренера голмана.

Листа голмана дебитаната у Калчу

Најмлађи голман стартер у Серији А са 16 година, осам месеци и шест дана је Донарума

Најмлађи голман у историји Милана био је Ђузепе Саки са 16 година, седем месеци и 24 дана, ушао је са клупе против Фјорентине (1:3) пре 73 године. То му је био једини меч за Милан

Ђанлука Паћијароти је најмлађи голман у историји Серије А, бранио је последњих 10 минута за Пескару против Ђенове (1:0) 9. марта 1980. Имао је 16 година, шест месеци и 16 дана

Легендарни Ђанлуиђи Буфон је имао 17 година када је дебитовао за Парму

Коментари / 0

Оставите коментар