Video - predstavljamo: Ko je 16-godišnji dječak koji spasava Mihu u Milanu?

Srpski trener Siniša Mihajlović lansirao je Italiji golmana za narednih 20 godina i sebi sačuvao posao. Mihin spasilac, a Milanov Bufon zove se Đanluiđi Donaruma.

Fudbal 10.11.2015 | 23:00
Video - predstavljamo: Ko je 16-godišnji dječak koji spasava Mihu u Milanu?

Mihajloviću se klupa ozbiljno drmala i delovalo je da se odlučio za potez očajnika. Međutim, ispostavilo se da "ko reskira, profitira". Posle očajnih rezultata od početka sezone i tri meča zaredom bez pobede u vatru je bacio golobradog golmana rođenog 25. februara 1999. godine!

Iako je postao najmlađi golman starter u Seriji A sa 16 godina, osam meseci i šest dana, 196 centimetara visoki Donaruma je rešio bude neko o kome priča Evropa. Četiri meča, tri pobede, jedan remi i dva puta sačuvana mreža. Pred njim je definitivno blistava budućnost, a Mihin Milan je na pravom putu.

- On je pravi dragulj. Ne zanima me koliko ima godina, već da li je neko dobar ili ne. Svi koji ga kritikuju treba da se stave u njegovu kožu. Donaruma mi je ulio poverenje i znam da može sve da izdrži - imao je Mihajlović samo reči hvale za tinejdžera pred golom.

Ne tako davno Donarumina majka Marinela morala je pre svakog meča mlađih kategorija lokalnog tima u Napulju da donosi potvrdu o godinama sina. Tada 11-godišnji Đanluiđi zbog impozantne visine delovao je daleko starije od vršnjaka i imao je samo samo jedan san - da brani za Milan, klub koji navija od malena.

Na velikoj sceni debitovao je u pobedi nad Sasuolom (2:1), zatim se protiv Kjeva (1:0) pobrinuo da Milan prvi put ove sezone sačuva mrežu. Neverovatnu sigurnost, smirenost i neopsporni nalenat pokazao je i na gostovanju Laciju (3:1) za treći vezani prvenstveni trijumf. Serija pobeda je prekinuta, ali je Donaruma spasao roso-nere na gostovanju Atalanti (0:0) prethodnog vikenda.

Ona potvrda o godini rođenja više mu nije potrebna, mesto među stativama Milana je rezervisano za njegovo sanjanje na javi.

Hteo je samo u Milan

Da je Donaruma veliki milanista, potvrdio je i njegov otac Alfonso.

- Mihajlović je imao hrabrosti da ukaže šansu mom sinu. Svestan je njegovog kvaliteta. Tražili su ga Inter, Juventus, Roma, Napoli i Fjorentina, ali je hteo samo u Milan. Kada je 2014. godine stigao poziv, bio je na sedmom nebu.

Brat takođe golman

Stariji brat Antonio (25) je isto golman i bio je član Milana. U međuvremenu je otišao u Đenovu. Đanluiđi je počeo da se bavi fudbalom od četvrte godine pod nadzorom ujaka Ernesta, inače trenera golmana.

Lista golmana debitanata u Kalču

Najmlađi golman starter u Seriji A sa 16 godina, osam meseci i šest dana je Donaruma

Najmlađi golman u istoriji Milana bio je Đuzepe Saki sa 16 godina, sedem meseci i 24 dana, ušao je sa klupe protiv Fjorentine (1:3) pre 73 godine. To mu je bio jedini meč za Milan

Đanluka Paćijaroti je najmlađi golman u istoriji Serije A, branio je poslednjih 10 minuta za Peskaru protiv Đenove (1:0) 9. marta 1980. Imao je 16 godina, šest meseci i 16 dana

Legendarni Đanluiđi Bufon je imao 17 godina kada je debitovao za Parmu

Komentari / 0

Ostavite komentar