Почео и допинг рат: Русију суспендовати из свега!

Светска анти-допинг агенција тражи да сви руски спортисти буду искључени из свих такмичења због "дубоко укорењеног допинга".

Остали спортови 10.11.2015 | 16:20
Почео и допинг рат: Русију суспендовати из свега!

Отвара се нови фронт – у спорту!

Светска анти-допинг агенција (WАДА) саопштила је данас да би Русију требало суспендовати из свих такмичења због "дубоко укорењеног допинга" и оптужила руску владу за саучесништво и прикривање допинга.

WАДА је препоручила да се пет атлетичара средњепругаша и пет тренера и чланова администрације доживотно суспендују, као и да би допинг лабораторија у Москви требало да изгуби акредитацију, а да би њеног директора Григорија Родченка требало отпустити.

У извештају WАДА на 325 страна наводи се да је Родченко наредио да се уништи 1.417 допинг узорка, како не би било доказа у истрази. Он је, наводно, то наредио три дана пре него што је екипа WАДА дошла у посету Москви, прошлог децембра, пошто је желела да пошаље узорке спортиста у друге лабораторије.

Родченко, је како се наводи, био кључан у "изнуђивању новца спортистима како би се прикрили позитивни резултати на допинг тестовима".

Лабораторија у Москви је надгледала и обављала тестове на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године и требало би да ради на Фифином анти-допинг програму за Светско првенство 2018. године.

WАДА тврди да лабораторија у Москви није могла да ради независно и да су се у њен рад мешале "државне агенције, укључујући и тајну службу" а да запослени у тој лабораторији верују да су били прислушкивани.

Комисија WАДА навела је да је руски министар спорта Виталиј Мутко издао директна наређења да се "манипулише појединим узорцима".

Мутко је то негирао и истакао да није знао да су поједини спортисти уцењивани и да су се владини обавештајни агенти мешали у рад анти-допинг лабораторије.

Њега је WАДА испитала у Цириху 22. септембра. Он је рекао да је "згађен" узбуњивачима и да не верује у њихове тврдње. Мутко је члан Извршног комитета Међународне фудбалске федерације (Фифа) и предводи Организациони комитет Светског првенства 2018. године у Русији.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

10.11.2015 18:08

А кад це да контролису америцка го.на који су сви и у сваком спорту допирани.

ОДГОВОРИТЕ