Počeo i doping rat: Rusiju suspendovati iz svega!

Svetska anti-doping agencija traži da svi ruski sportisti budu isključeni iz svih takmičenja zbog "duboko ukorenjenog dopinga".

Ostali sportovi 10.11.2015 | 16:20
Počeo i doping rat: Rusiju suspendovati iz svega!

Otvara se novi front – u sportu!

Svetska anti-doping agencija (WADA) saopštila je danas da bi Rusiju trebalo suspendovati iz svih takmičenja zbog "duboko ukorenjenog dopinga" i optužila rusku vladu za saučesništvo i prikrivanje dopinga.

WADA je preporučila da se pet atletičara srednjeprugaša i pet trenera i članova administracije doživotno suspenduju, kao i da bi doping laboratorija u Moskvi trebalo da izgubi akreditaciju, a da bi njenog direktora Grigorija Rodčenka trebalo otpustiti.

U izveštaju WADA na 325 strana navodi se da je Rodčenko naredio da se uništi 1.417 doping uzorka, kako ne bi bilo dokaza u istrazi. On je, navodno, to naredio tri dana pre nego što je ekipa WADA došla u posetu Moskvi, prošlog decembra, pošto je želela da pošalje uzorke sportista u druge laboratorije.

Rodčenko, je kako se navodi, bio ključan u "iznuđivanju novca sportistima kako bi se prikrili pozitivni rezultati na doping testovima".

Laboratorija u Moskvi je nadgledala i obavljala testove na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine i trebalo bi da radi na Fifinom anti-doping programu za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

WADA tvrdi da laboratorija u Moskvi nije mogla da radi nezavisno i da su se u njen rad mešale "državne agencije, uključujući i tajnu službu" a da zaposleni u toj laboratoriji veruju da su bili prisluškivani.

Komisija WADA navela je da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko izdao direktna naređenja da se "manipuliše pojedinim uzorcima".

Mutko je to negirao i istakao da nije znao da su pojedini sportisti ucenjivani i da su se vladini obaveštajni agenti mešali u rad anti-doping laboratorije.

Njega je WADA ispitala u Cirihu 22. septembra. On je rekao da je "zgađen" uzbunjivačima i da ne veruje u njihove tvrdnje. Mutko je član Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i predvodi Organizacioni komitet Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

10.11.2015 18:08

A kad ce da kontrolisu americka go.na koji su svi i u svakom sportu dopirani.

ODGOVORITE