Статут дистрикта се не смије злоупотребљавати

Предсједник СДС и замјеник предсједавајуг Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић предводио је делегацију СДС која је разговарала са градоначелником Брчко дистрикта Антом Домићем о актуелној политичкој ситуацији и проблему око буџета дистрикта, правосуђу на нивоу БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикта, изборном закону и како може координација између Парламента БиХ и институција Брчко дистрикта бити успјешнија.

Република Српска 09.11.2015 | 14:15
Статут дистрикта се не смије злоупотребљавати

Оцјењујући корисним састанак са градоначелником Домићем, предсједник Босић изјавио је да је он као становник Брчко дистрикта и као посланик у Представничком дому Парламента БиХ заинтересован да помогне у функционисању дистрикта.
"У релацијама са нивоом заједничких институција заиста имам искрену жељу да координишем заједничке односе. Сматрам да је од пресудне важности да се у Брчком стабилизује политичка ситуација јер је та стабилност важна за све у овој земљи" - нагласио је Босић.

Босић је додао да је Брчко дистрикт у посебном географском и политичком положају у односу на остале општине у БиХ али и у окружењу.

"Жао ми је што је ниво конфронтације у Парламенту Брчко дистрикта на таквом нивоу да блокира рад, функционисање и развој ове заједнице те се надам да ће то у скоријем времену бити успјешно рјешено. Ту такође мислим и на исправљање појединих недоречености у Статуту, а посебно на оне које су убацивали супервизори својевремено док су били активни у дистрикту" - казао је Босић.

Подвукао је да никоме не би требало да буде дозвољено да злоупотребљава Статут да би блокирао функционисање легалних органа власти.

"Очекујем да се разјасне те ствари, а посебно од супервизора и да онда заиста престане да се злоупотребљава Статут Брчко дистрикта. Наш циљ је да се нађе најоптималнији политички систем који ће функционисати" - нагласио је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

Такође је нагласио да је у Брчком много теже бити локална власт јер су строжији критеријуми приликом доношења одлука у односу на остале општине и у Републици Српској и у Федерацији гдје градоначелници имају јаснију ситуацију око доношења политичких одлука.

"Због тога је у дистрикту неопходно подизање већег нивоа међуљудског разумјевања јер политика која се проводи треба да буде у интересу грађана који живе у Брчком и који хране своје породице. Ми као Српска демократска странка смо спремни да у томе учествујемо" - рекао је Босић.

Предсједник СДС истакао је да је потребно убрзати економски развој дистрикта јер свака нестабилност у том погледу је разлог и за политичку кризу.

"Из тог разлога подржавам градоначелника Домића у вези ових великих инфраструктурних пројеката у дистрикту (зграда полиције, транспордни цјевовод Плазуље - Вранкићка...) те се надам да ће Брчко успјети придобити поједине стране инвеститоре. Сматрам да Брчко дистрикт губи корак са осталим дјеловима земље због своје политичке нестабилности јер је у једном свом периоду он био испред других. Данас је то сасвим другачије" - додао је он.

Босић је рекао да ће покушати у координацији са политиком дистрикта, приликом доношења новог изборног закона, да се тачно дефинишу шта су специфичности ове заједнице да би нашли адекватна рјешења за избор представника из Брчко дистрикта у ентитетске скупштине, домове народа и ниво БиХ.

"Видјели смо да је проблем ентитетског држављанства у Брчком више него очигледан на примјеру прошлих општих избора. Дакле, све те ствари треба разјаснити и надам се да ћемо заједничким снагама наћи рјешење за те проблеме" - закључио је Босић.
У делегацији СДС-а били су још предсједник ОО СДС Брчко Урош Војновић и члан руководства Општинског одбора Стефан Драгичевић.

Изражавајући задовољство што је данас имао прилику да угости предсједника СДС и замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића, градоначелник Брчко дистрикта Анто Домић рекао је да је управо Босић једини посланик у Представничком дому Парламента БиХ из дистрикта.

"Из тог разлога са њим треба да видимо како да извршимо ефикасну координацију заједничких институција и институција Брчко дистрикта јер је дистрикт под директним суверенитетом БиХ. Постоје бројне области у којима требамо да се консултујемо са господином Босићем јер је ниво заједничких институција јако битан за функционисање дистрикта" - рекао је градоначелник Домић који је уједно и предсједник ХДЗ-а у Брчком.

Поред бројних информација и упутстава, градоначелник Домић је рекао да се све мора радити у циљу јачања уставне позиције Брчко дистрикта.

"Такође, требамо заједно да радимо по економским питањима као и будућим потенцијалним улагањима у Брчко дистрикт" - додао је Домић.

Домић је упознао јавност да се разговарало на састанку и око развојних планова Брчко дистрикта у наредном периоду како би се подигао животни стандард становништва али и инвестиција које су нужне да би се на овом подручју изградила перспектива.
"Све су то ствари у којима нам господин Босић може помоћи, а све с циљем да свима нама у дистрикту буде боље" - подвукао је Домић.

Градоначелник је напоменуо да је од велике важности и измјена изборног закона те да је на састанку са Босићем пренио очекивања дистрикта по том питању.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

посавина

09.11.2015 15:02

Јесу ли и у дистрикту угрозени Хрвати па им треба измјена изборног закона.Они и кад сједе на тоалету нису равноправни угрозени су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.11.2015 17:16

У Брчком једини који су заиста угрожени јесу незапослени којих има процентуално колико и на државном нивоу. Брчко економски лоше стоји. Администрација је скупа. За покретање новог бизниса Брчко је најгора локација (преко 30 дана је потребно за регистрацију д.о.о. привредног субјекта, потребно је обићи неколико институција да би се процес регистрације фирме комплетирао, а трошкови су 4000 КМ).

ОДГОВОРИТЕ