Statut distrikta se ne smije zloupotrebljavati

Predsjednik SDS i zamjenik predsjedavajug Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić predvodio je delegaciju SDS koja je razgovarala sa gradonačelnikom Brčko distrikta Antom Domićem o aktuelnoj političkoj situaciji i problemu oko budžeta distrikta, pravosuđu na nivou BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta, izbornom zakonu i kako može koordinacija između Parlamenta BiH i institucija Brčko distrikta biti uspješnija.

Republika Srpska 09.11.2015 | 14:15
Statut distrikta se ne smije zloupotrebljavati

Ocjenjujući korisnim sastanak sa gradonačelnikom Domićem, predsjednik Bosić izjavio je da je on kao stanovnik Brčko distrikta i kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zainteresovan da pomogne u funkcionisanju distrikta.
"U relacijama sa nivoom zajedničkih institucija zaista imam iskrenu želju da koordinišem zajedničke odnose. Smatram da je od presudne važnosti da se u Brčkom stabilizuje politička situacija jer je ta stabilnost važna za sve u ovoj zemlji" - naglasio je Bosić.

Bosić je dodao da je Brčko distrikt u posebnom geografskom i političkom položaju u odnosu na ostale opštine u BiH ali i u okruženju.

"Žao mi je što je nivo konfrontacije u Parlamentu Brčko distrikta na takvom nivou da blokira rad, funkcionisanje i razvoj ove zajednice te se nadam da će to u skorijem vremenu biti uspješno rješeno. Tu takođe mislim i na ispravljanje pojedinih nedorečenosti u Statutu, a posebno na one koje su ubacivali supervizori svojevremeno dok su bili aktivni u distriktu" - kazao je Bosić.

Podvukao je da nikome ne bi trebalo da bude dozvoljeno da zloupotrebljava Statut da bi blokirao funkcionisanje legalnih organa vlasti.

"Očekujem da se razjasne te stvari, a posebno od supervizora i da onda zaista prestane da se zloupotrebljava Statut Brčko distrikta. Naš cilj je da se nađe najoptimalniji politički sistem koji će funkcionisati" - naglasio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Takođe je naglasio da je u Brčkom mnogo teže biti lokalna vlast jer su strožiji kriterijumi prilikom donošenja odluka u odnosu na ostale opštine i u Republici Srpskoj i u Federaciji gdje gradonačelnici imaju jasniju situaciju oko donošenja političkih odluka.

"Zbog toga je u distriktu neophodno podizanje većeg nivoa međuljudskog razumjevanja jer politika koja se provodi treba da bude u interesu građana koji žive u Brčkom i koji hrane svoje porodice. Mi kao Srpska demokratska stranka smo spremni da u tome učestvujemo" - rekao je Bosić.

Predsjednik SDS istakao je da je potrebno ubrzati ekonomski razvoj distrikta jer svaka nestabilnost u tom pogledu je razlog i za političku krizu.

"Iz tog razloga podržavam gradonačelnika Domića u vezi ovih velikih infrastrukturnih projekata u distriktu (zgrada policije, transpordni cjevovod Plazulje - Vrankićka...) te se nadam da će Brčko uspjeti pridobiti pojedine strane investitore. Smatram da Brčko distrikt gubi korak sa ostalim djelovima zemlje zbog svoje političke nestabilnosti jer je u jednom svom periodu on bio ispred drugih. Danas je to sasvim drugačije" - dodao je on.

Bosić je rekao da će pokušati u koordinaciji sa politikom distrikta, prilikom donošenja novog izbornog zakona, da se tačno definišu šta su specifičnosti ove zajednice da bi našli adekvatna rješenja za izbor predstavnika iz Brčko distrikta u entitetske skupštine, domove naroda i nivo BiH.

"Vidjeli smo da je problem entitetskog državljanstva u Brčkom više nego očigledan na primjeru prošlih opštih izbora. Dakle, sve te stvari treba razjasniti i nadam se da ćemo zajedničkim snagama naći rješenje za te probleme" - zaključio je Bosić.
U delegaciji SDS-a bili su još predsjednik OO SDS Brčko Uroš Vojnović i član rukovodstva Opštinskog odbora Stefan Dragičević.

Izražavajući zadovoljstvo što je danas imao priliku da ugosti predsjednika SDS i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića, gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić rekao je da je upravo Bosić jedini poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz distrikta.

"Iz tog razloga sa njim treba da vidimo kako da izvršimo efikasnu koordinaciju zajedničkih institucija i institucija Brčko distrikta jer je distrikt pod direktnim suverenitetom BiH. Postoje brojne oblasti u kojima trebamo da se konsultujemo sa gospodinom Bosićem jer je nivo zajedničkih institucija jako bitan za funkcionisanje distrikta" - rekao je gradonačelnik Domić koji je ujedno i predsjednik HDZ-a u Brčkom.

Pored brojnih informacija i uputstava, gradonačelnik Domić je rekao da se sve mora raditi u cilju jačanja ustavne pozicije Brčko distrikta.

"Takođe, trebamo zajedno da radimo po ekonomskim pitanjima kao i budućim potencijalnim ulaganjima u Brčko distrikt" - dodao je Domić.

Domić je upoznao javnost da se razgovaralo na sastanku i oko razvojnih planova Brčko distrikta u narednom periodu kako bi se podigao životni standard stanovništva ali i investicija koje su nužne da bi se na ovom području izgradila perspektiva.
"Sve su to stvari u kojima nam gospodin Bosić može pomoći, a sve s ciljem da svima nama u distriktu bude bolje" - podvukao je Domić.

Gradonačelnik je napomenuo da je od velike važnosti i izmjena izbornog zakona te da je na sastanku sa Bosićem prenio očekivanja distrikta po tom pitanju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

posavina

09.11.2015 15:02

Jesu li i u distriktu ugrozeni Hrvati pa im treba izmjena izbornog zakona.Oni i kad sjede na toaletu nisu ravnopravni ugrozeni su.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.11.2015 17:16

U Brčkom jedini koji su zaista ugroženi jesu nezaposleni kojih ima procentualno koliko i na državnom nivou. Brčko ekonomski loše stoji. Administracija je skupa. Za pokretanje novog biznisa Brčko je najgora lokacija (preko 30 dana je potrebno za registraciju d.o.o. privrednog subjekta, potrebno je obići nekoliko institucija da bi se proces registracije firme kompletirao, a troškovi su 4000 KM).

ODGOVORITE