Да ли је после сланине, кафа следећа?

Од кад је сланина званично проглашена канцерогеном, у Србији су се многи дигли на ноге уз слоган "Правда за сланину". Замислите тек шта нас очекује када се Светска здравствена организација поново састане крајем маја 2016. године - када је договорена озбиљна дискусија о још једној многима омиљеној намирници.

Здравље 09.11.2015 | 09:30
Да ли је после сланине, кафа следећа?

Научници из СЗО ће крајем маја озбиљно разматрати резултате истраживања о - кафи. Тако да ће се омиљени јутарњи напитак за неколико месеци можда такође да наћи на списку канцерогена, само је питање у коју ће групу упасти.

До сада је спроведен велики број научних истраживања о кафи, а резултати су још увек нејасни. Иако постоје неки подаци који показују да кафа може чак и да се бори против карцинома, највише забрињава чињеница да пржена кафа садржи супстанцу акриламид.

Реч је хемијском једињену које се не јавља у сировим намирницама, али се ствара приликом термичке обрате на високим температурама. Према подацима СЗО, на килограм кафе у праху налази се од 170 до 230 микрограма акриламида.

Иначе, исто једињене се налази и у дуванском диму, а иако још увек није у потпуности јасно да ли акриламид заиста повећава ризик од настанка рака, научници се озбиљно баве овом темом. Доказано је да може да буде канцероген за пацове, и то посебно за плућа и кожу.

Ипак, не треба трчати пред руду. Како каже она латинска изрека - свако је невин док се не докаже супротно, пише 24сата.

Супер жена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДОКТОР ЗА ЗДРАВУ ХРАНУ

09.11.2015 09:32

Које глупости. Од нечег се живјети, али и умријети мора. Некада су владале само три боле (болести), и то: (из)ненадна (мождани и срчани, да не кажем државни, удар), сушица (туберкулоза) и куга (све остале болести). Међутим, људи су живјели здравије него данас испијајући све и свашта између осталог и кафу, ждерући све и свашта, између осталог и сланину, а сада одједаред не ваља сланина и кафа, а послије ће нам рећи и да су здравија разноразна јестива уља, која су справљена ко зна од чега и на крају ће на нашим заблудама једино профитирати свјетски хохштаплери и мешетари ширећи пропаганду на овакав начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНЕКС ПРЕТХОДНОМ КОМЕНТАРУ

09.11.2015 10:03

Додуше, ни свиње више нису што су некад биле послије свих експеримената са клонирањем и генетским модификовањем сточне хране, тако да је питање шта једемо, и то опет захваљујући белосвјетским лопужама. Како је кренуло, будуће свиње и неће имати сланину већ само кртину, па се барем нећемо морати плашити канцерогене сланине.

Name

ре анекс

11.11.2015 13:46

По твојој теорији крме неће роктати већ ће блејати, што значи да ће то месо моћи јести сви без вјерског ограничења.

ОДГОВОРИТЕ