Историјска титула Ђоковића у Паризу!

Рекорди и ривали падају пред Новаком Ђоковићем! Доминација је настављена и у Паризу, па је најбољи тенисер света у финалу савладао Ендија Мареја са 6:2, 6:4 и одбранио титулу.

Свијет 08.11.2015 | 15:00
Историјска титула Ђоковића у Паризу!

Ноле је уједно поставио нови рекорд са шест мастерс титула из категорије 1.000 у једној сезони, чиме је претекао себе, пошто је са пет такође био најбољи.

Јасно је да му ове године нема равног, па је освојио 10. трофеј, а укупно 58. у каријери. Такође, четвртим пехаром у Паризу претекао је тренера Бориса Бекера.

Осим благог пада концентрације у другом сету, финале је протекло у Нолетовој доминацији, као да наспрам њега није био тренутно трећи тенисер света. Држао је Ђоковић час, нарочито у првом сету и доминантно дошао до тријумфа.



Иако је у првом сету имао свега четири директна поена, Мареј му је прилично помогао. Британац је направио чак 18 грешака, најчешће у кључним тренуцима, што би било превише за осам гемова против било кога, а не Новака.

Једноставно, Ђоковић је приказао бољу партију у којој је апсолутно контролисао игру и резултат. Чинило се да ће експресно до титуле, јер је на старту другог сета брејком повео са 2:1.

Ипак, да не буде тако, побринуо се Мареј, али је његово буђење кратко трајало. Када се најмање очекивало, решио је да тек толико продужи финале вративши брејк, а кључни су били шести и седми гем.

У шестом је Ноле од 0:30 везао четири поена и најпре изједначио (3:3), што га је додатно покренуло да још једном одузме сервис ривалу, четврти пут у овом финалу, за корак ка слављу и одбрани титуле.

Ток меча:

16:50 - 6:4 - Крај меча. Новак је добио други сет са 6:4

16:49 - 5:3 - Ноле на гем од победе

Без проблема је Новак потврдио брејк, Мареј је смеч послао у мрежу што био могао да буде крај за њега, а Ђоковић је са 5:3 дошао на гем од тријумфа и одбране париске титуле!

16:42 - 4:3 - БРЕЈК за Новака!

Колико је само битан био прошли, шести гем - тада се Новак од 0:30 винуо до 3:3, што му је дало додатно снагу да направи нови брејк.Притискао је Мареја који је још једном посустао на свој сервис, четврти пут у овом финалу, па је Новак повео са 4:3

16:39 - 4:3 - БРЕЈК за Новака!

Колико је само битан био прошли, шести гем - тада се Новак од 0:30 винуо до 3:3, што му је дало додатно снагу да направи нови брејк. Притискао је Мареја који је још једном посустао на свој сервис, четврти пут у овом финалу, па је Новак повео са 4:3!

16:34 - 3:3 - Ђоковић од 0:30 до гема

Запретио је Енди, повео са 0:30, али је Новак поравнао смечом на мрежи уз бурну реакцију. Тиме је показао емоције и мора мало само да подигне концентрацију, јер је Мареј све опаснији. Успео је да веже четири поена и још једном поравна, и уједно спречи Мареја да настави серију гемова.

16:28 - 2:3 - Ноле опет пропустио брејк прилику

Жестока борба водила се за сваки поен, као и све време финала, али је сада први Мареј посустао и послао лоптицу у аут за 30:40 на његов сервис.Уследио је сјајан сервис, излазак на мрежу и бекхенд којим је поништио брејк шансу, након чега је Британац, уз проклизавање Новака, дошао до преокрета и 2:3.

16:22 - 2:2 - Мареј одмах вратио брејк!

Када се најмање очекивало, Мареј се пробудио решен да спречи брз завршетак париског финала. Иако му је Новак одузео сервис, Енди је одмах узвратио истом мером и то са нулом, највише захваљујући грешкама првог тенисера света који је послао лоптицу у мрежу за 2:2.

16:17 - 2:1 - БРЕЈК за Новака!

Превише је Мареј грешио за једно финале, и то против Новака Ђоковића, па је новим слањем лоптице у аут омогућио Новаку брејк шансу у трећем гему другог сета. Уследила је жестока борба и сјајан тенис у коме је Ноле држао час, "шетао" Британца по терену и натерао га на још једну грешку за БРЕЈК и 2:1

16:11 - 1:1 - Ђоковић сигурно до изједначења

Врло сигурно је Новак наставио да игра на свој сервис, само један поен је испустио и лако дошао до 1:1 на почетку другог сета.

16:05 - 0:1 - Ноле имао брејк шансу на старту другог сета

Маратонски је био увод у други сет, чинило се да би Ноле могао одмах до брејка, али је једину шансу Мареј поништио одличним нападом после сервиса.

На исти начин је успео и да освоји први гем за 0:1

15:59 - 6:2 - СЕТ ЗА НОЛЕТА!

Новак Ђоковић је освојио први сет финала турнира мастерс серије у Паризу!

До 6:2 стигао је завршим гемом уводне деонице, у коме је Мареј најпре водио са 15:30, што му је био последњи трзај, јер уследила је савршена форхенд паралела нашег тенисера, па ас, онда две Марејеве неизнуђене грешке. Само 32 минута - и то је сет за Ђоковића! У њему је Ноле имао мање директних поена (4:6), али и далеко мање грешака (8:19).

15: 57 5:2 - БРЕЈК ЂОКОВИЋА!
Нови брејк Новака Ђоковића, сада за 5:2!

Мареј је био потпуно немоћан у седмом гему париског финала, био је у подређеном положају јер га ни сервис баш није служио (само два успешна прва сервиса), што је Нолету олакшало послао у 14. узастопном финалу. До 30:30 је још и било неизвесно, а онда је Ђоковић са два узастопна поена направио брејк и отишао на "три разлике".

Новак следећи сервира, и то за освајање првог сета.

15:51 - Гем од скоро 12 минута

Како саопштава званични Твитер налог париског турнира, пети гем овог меча, у коме је Ноле прокоцкао две брејк шансе, трајао је чак 11 минута и 29 секунди.

15: 50 - 4:2 - Ђоковић лагано решава "своје" гемове

Нема шта, уз 14 неизнуђених грешака (наспрам седам Ђоковићевих) Мареј је далеко нервознији. А то се нарочито види у гемовима у којима Ноле сервира. Поново је за два минута освојио Новак сопствени гем, дошавши тако до 4:2 у првом сету финала париског мастерс

15:47 - 3:2 - Велика борба у петом гему, Ноле имао две брејк шансе

Протекао је и пети гем првог сета париског финала, и то какав! Енди Мареј га је, на своје сервисе, освојио и пришао на 3:2 - али и он и Ђоковић су заиста бриљирали.

Било је ту изузетно лепо грађених поена. Новак је имао иницијативу до 30:30, а онда у неколико наврата спасавао гем-лопте до којих је Мареј стизао повременом сервис-волеј игром.

Ипак, "додавши гас", Ђоковић је уз један савршени, бекхенд изеден из пуног трка у леву страну, изградио прву брејк шансу.

А након што је изузетан сервис Мареја поравнао резултат, мајсторска форхенд-дијагонала донела је поново брејк прилику за најбољег на свету.

Међутим, и њу је Енди неутралисао снажним сервисом, као што је наредним преокренуо резултат и изградио предност. Њу је и искористио, натеравши Нолета да форхенд-дијагоналу пошаље у мрежу.

15:38 - Сјајан "дроп шот" Мареја

Мареј је испрва спречио Ђоковића да поведе са 3:1, али се то ипак десило минут касније.

15:35 - 3:1 - Мареј све бољи, али Ђоковић се не да

После доживљеног брејка Мареј се није предавао. Није ни дошао до финала да би се у њему предао. Ипак, чак и када би бриљирао, попут савршено "скраћене лоптице" и то са сопствене основне линије (чиме је поравнао резултат при Новаковом вођству од 40:30), то није било довољно да узврати истом мером на изгубљени сервис-гем.

Имао је шкотски играч одличне прилике у четвртом гему овог меча, лепо је градио своје позиције "баш кад треба", но - грешке из "зицера", а две је такве направио, коштале су га тога да Ђоковић поведе са 3:1.

Притом је Мареј већ потрошио два челенџа. Ниједном није био у праву, потврдило је "око соколово".

15:29 - Нико као Ноле

Новак Ђоковић тренутно игра 14. узастопно финале у 2015. години.



То је најбољи низ у историји "белог спорта", јер је на другом месту оставио учинак Гиљерма Виљаса из 1977 (13 узастопних финала), те Ивана Лендла (1982.), Роџера Федерера (2006.) и Џона Мекинроа (1984.), који су играли по 11 финала у низу у једној календарској години.

15:28 - 2:1 - БРЕЈК ЂОКОВИЋА!
Какав гем је одиграо Новак Ђоковић!

На "нули" је оставио Ендија Мареја који је сервирао, али не само што је најбољи играч света био резултатски убедљив, већ је пленио феноменалном игром.

За разлику од прва два гема, у којима је обично "слао" Ендија из једног угла у други наизменичним ударцима којима је "тражио ћошкове", сада је двапут успео да збуни ривала - "враћајући" га тамо одакле је почињао да трчи ка средини терена. После 0:30 Мареј се унервозио, па су његове две грешке, после изврсне Нолетове игре са основне линије, и донеле брејк за Ђоковићево вођство од 2:1.

15:24 - 1:1 - Ноле брзо до изједначења

Само два минута трајао је други гем, јер толико је требало Новаку да изједначи на 1:1 у првом сету. Савршено сервирање довело је Мареја у безизлазан положај, па Енди није освојио ниједан поен у Ђоковићевом сервис-гему.

15:21 - 0:1 - Мареју први гем уз један изгубљени поен

Било је неколико добрих, дугих размена удараца. Једну од њих "освојио" је Новак Ђоковић. Али, то му је био једини поен у првом гему, у коме је Мареј са два одлична сервиса лако дошао до "уписа" на семафор, а потом издржао приличан притисак најбољег играча света при вођству од 40:15 и стигао до 1:0

15:16 - Меч је почео!

Сервисима Ендија Мареја почело је финале паришког турнира мастерс серије.

15:14 - Ноле јури одбрану трона али и рекорд

Новак Ђоковић не само да брани прошлогодишњи титулу, већ и нови "упис" у историју тениса. Победи ли, биће му то шеста овосезонска мастерс титула, што никоме раније у историји "белог спорта" није пошло за руком. Претходно је, у 2015. години освојио је Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Рим и Шангај.

 15:07 - Мареј ће први сервирати

Тенисери су на терену, ускоро почиње загревање, а други носилац на овом турниру, "изазивач" шампиона Енди Мареј, први ће сервирати када меч отпочне.

Извор: РТС / Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

08.11.2015 15:53

Браво друже, доказаћеш им да си најбољи свих времена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.11.2015 18:49

Ноле је спортиста највисе класе.. Њега воле сви.. Браво Ноле!!!!

Name

Бошњак

08.11.2015 16:02

Таква громада од човјека је заслужила побједу у Паризу. Браво КРАЉУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Константин Палеолог

08.11.2015 18:41

Браво за Нолета, најзначајнијег Србина након Св.Саве и Николе Тесле! А колико смо посрнули показује број коментара на политичке теме у односу на ово кад Новак Ђоковић исписује историјске странице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.11.2015 18:43

Све цеститке, прави спортиста, у сваком смислу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осло

08.11.2015 18:48

ТАКО ТО РАДЕ СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

09.11.2015 00:43

Новак је уцинио да за Србију и Србски народ сазна цела планета јер,мислим да многи дијелови свијета нису ни знали за Србију и Србски народ а сад по Новаку постали смо сви популарни.Зивио Новаце!