Istorijska titula Đokovića u Parizu!

Rekordi i rivali padaju pred Novakom Đokovićem! Dominacija je nastavljena i u Parizu, pa je najbolji teniser sveta u finalu savladao Endija Mareja sa 6:2, 6:4 i odbranio titulu.

Svijet 08.11.2015 | 15:00
Istorijska titula Đokovića u Parizu!

Nole je ujedno postavio novi rekord sa šest masters titula iz kategorije 1.000 u jednoj sezoni, čime je pretekao sebe, pošto je sa pet takođe bio najbolji.

Jasno je da mu ove godine nema ravnog, pa je osvojio 10. trofej, a ukupno 58. u karijeri. Takođe, četvrtim peharom u Parizu pretekao je trenera Borisa Bekera.

Osim blagog pada koncentracije u drugom setu, finale je proteklo u Noletovoj dominaciji, kao da naspram njega nije bio trenutno treći teniser sveta. Držao je Đoković čas, naročito u prvom setu i dominantno došao do trijumfa.



Iako je u prvom setu imao svega četiri direktna poena, Marej mu je prilično pomogao. Britanac je napravio čak 18 grešaka, najčešće u ključnim trenucima, što bi bilo previše za osam gemova protiv bilo koga, a ne Novaka.

Jednostavno, Đoković je prikazao bolju partiju u kojoj je apsolutno kontrolisao igru i rezultat. Činilo se da će ekspresno do titule, jer je na startu drugog seta brejkom poveo sa 2:1.

Ipak, da ne bude tako, pobrinuo se Marej, ali je njegovo buđenje kratko trajalo. Kada se najmanje očekivalo, rešio je da tek toliko produži finale vrativši brejk, a ključni su bili šesti i sedmi gem.

U šestom je Nole od 0:30 vezao četiri poena i najpre izjednačio (3:3), što ga je dodatno pokrenulo da još jednom oduzme servis rivalu, četvrti put u ovom finalu, za korak ka slavlju i odbrani titule.

Tok meča:

16:50 - 6:4 - Kraj meča. Novak je dobio drugi set sa 6:4

16:49 - 5:3 - Nole na gem od pobede

Bez problema je Novak potvrdio brejk, Marej je smeč poslao u mrežu što bio mogao da bude kraj za njega, a Đoković je sa 5:3 došao na gem od trijumfa i odbrane pariske titule!

16:42 - 4:3 - BREJK za Novaka!

Koliko je samo bitan bio prošli, šesti gem - tada se Novak od 0:30 vinuo do 3:3, što mu je dalo dodatno snagu da napravi novi brejk.Pritiskao je Mareja koji je još jednom posustao na svoj servis, četvrti put u ovom finalu, pa je Novak poveo sa 4:3

16:39 - 4:3 - BREJK za Novaka!

Koliko je samo bitan bio prošli, šesti gem - tada se Novak od 0:30 vinuo do 3:3, što mu je dalo dodatno snagu da napravi novi brejk. Pritiskao je Mareja koji je još jednom posustao na svoj servis, četvrti put u ovom finalu, pa je Novak poveo sa 4:3!

16:34 - 3:3 - Đoković od 0:30 do gema

Zapretio je Endi, poveo sa 0:30, ali je Novak poravnao smečom na mreži uz burnu reakciju. Time je pokazao emocije i mora malo samo da podigne koncentraciju, jer je Marej sve opasniji. Uspeo je da veže četiri poena i još jednom poravna, i ujedno spreči Mareja da nastavi seriju gemova.

16:28 - 2:3 - Nole opet propustio brejk priliku

Žestoka borba vodila se za svaki poen, kao i sve vreme finala, ali je sada prvi Marej posustao i poslao lopticu u aut za 30:40 na njegov servis.Usledio je sjajan servis, izlazak na mrežu i bekhend kojim je poništio brejk šansu, nakon čega je Britanac, uz proklizavanje Novaka, došao do preokreta i 2:3.

16:22 - 2:2 - Marej odmah vratio brejk!

Kada se najmanje očekivalo, Marej se probudio rešen da spreči brz završetak pariskog finala. Iako mu je Novak oduzeo servis, Endi je odmah uzvratio istom merom i to sa nulom, najviše zahvaljujući greškama prvog tenisera sveta koji je poslao lopticu u mrežu za 2:2.

16:17 - 2:1 - BREJK za Novaka!

Previše je Marej grešio za jedno finale, i to protiv Novaka Đokovića, pa je novim slanjem loptice u aut omogućio Novaku brejk šansu u trećem gemu drugog seta. Usledila je žestoka borba i sjajan tenis u kome je Nole držao čas, "šetao" Britanca po terenu i naterao ga na još jednu grešku za BREJK i 2:1

16:11 - 1:1 - Đoković sigurno do izjednačenja

Vrlo sigurno je Novak nastavio da igra na svoj servis, samo jedan poen je ispustio i lako došao do 1:1 na početku drugog seta.

16:05 - 0:1 - Nole imao brejk šansu na startu drugog seta

Maratonski je bio uvod u drugi set, činilo se da bi Nole mogao odmah do brejka, ali je jedinu šansu Marej poništio odličnim napadom posle servisa.

Na isti način je uspeo i da osvoji prvi gem za 0:1

15:59 - 6:2 - SET ZA NOLETA!

Novak Đoković je osvojio prvi set finala turnira masters serije u Parizu!

Do 6:2 stigao je završim gemom uvodne deonice, u kome je Marej najpre vodio sa 15:30, što mu je bio poslednji trzaj, jer usledila je savršena forhend paralela našeg tenisera, pa as, onda dve Marejeve neiznuđene greške. Samo 32 minuta - i to je set za Đokovića! U njemu je Nole imao manje direktnih poena (4:6), ali i daleko manje grešaka (8:19).

15: 57 5:2 - BREJK ĐOKOVIĆA!
Novi brejk Novaka Đokovića, sada za 5:2!

Marej je bio potpuno nemoćan u sedmom gemu pariskog finala, bio je u podređenom položaju jer ga ni servis baš nije služio (samo dva uspešna prva servisa), što je Noletu olakšalo poslao u 14. uzastopnom finalu. Do 30:30 je još i bilo neizvesno, a onda je Đoković sa dva uzastopna poena napravio brejk i otišao na "tri razlike".

Novak sledeći servira, i to za osvajanje prvog seta.

15:51 - Gem od skoro 12 minuta

Kako saopštava zvanični Tviter nalog pariskog turnira, peti gem ovog meča, u kome je Nole prokockao dve brejk šanse, trajao je čak 11 minuta i 29 sekundi.

15: 50 - 4:2 - Đoković lagano rešava "svoje" gemove

Nema šta, uz 14 neiznuđenih grešaka (naspram sedam Đokovićevih) Marej je daleko nervozniji. A to se naročito vidi u gemovima u kojima Nole servira. Ponovo je za dva minuta osvojio Novak sopstveni gem, došavši tako do 4:2 u prvom setu finala pariskog masters

15:47 - 3:2 - Velika borba u petom gemu, Nole imao dve brejk šanse

Protekao je i peti gem prvog seta pariskog finala, i to kakav! Endi Marej ga je, na svoje servise, osvojio i prišao na 3:2 - ali i on i Đoković su zaista briljirali.

Bilo je tu izuzetno lepo građenih poena. Novak je imao inicijativu do 30:30, a onda u nekoliko navrata spasavao gem-lopte do kojih je Marej stizao povremenom servis-volej igrom.

Ipak, "dodavši gas", Đoković je uz jedan savršeni, bekhend izeden iz punog trka u levu stranu, izgradio prvu brejk šansu.

A nakon što je izuzetan servis Mareja poravnao rezultat, majstorska forhend-dijagonala donela je ponovo brejk priliku za najboljeg na svetu.

Međutim, i nju je Endi neutralisao snažnim servisom, kao što je narednim preokrenuo rezultat i izgradio prednost. Nju je i iskoristio, nateravši Noleta da forhend-dijagonalu pošalje u mrežu.

15:38 - Sjajan "drop šot" Mareja

Marej je isprva sprečio Đokovića da povede sa 3:1, ali se to ipak desilo minut kasnije.

15:35 - 3:1 - Marej sve bolji, ali Đoković se ne da

Posle doživljenog brejka Marej se nije predavao. Nije ni došao do finala da bi se u njemu predao. Ipak, čak i kada bi briljirao, poput savršeno "skraćene loptice" i to sa sopstvene osnovne linije (čime je poravnao rezultat pri Novakovom vođstvu od 40:30), to nije bilo dovoljno da uzvrati istom merom na izgubljeni servis-gem.

Imao je škotski igrač odlične prilike u četvrtom gemu ovog meča, lepo je gradio svoje pozicije "baš kad treba", no - greške iz "zicera", a dve je takve napravio, koštale su ga toga da Đoković povede sa 3:1.

Pritom je Marej već potrošio dva čelendža. Nijednom nije bio u pravu, potvrdilo je "oko sokolovo".

15:29 - Niko kao Nole

Novak Đoković trenutno igra 14. uzastopno finale u 2015. godini.



To je najbolji niz u istoriji "belog sporta", jer je na drugom mestu ostavio učinak Giljerma Viljasa iz 1977 (13 uzastopnih finala), te Ivana Lendla (1982.), Rodžera Federera (2006.) i Džona Mekinroa (1984.), koji su igrali po 11 finala u nizu u jednoj kalendarskoj godini.

15:28 - 2:1 - BREJK ĐOKOVIĆA!
Kakav gem je odigrao Novak Đoković!

Na "nuli" je ostavio Endija Mareja koji je servirao, ali ne samo što je najbolji igrač sveta bio rezultatski ubedljiv, već je plenio fenomenalnom igrom.

Za razliku od prva dva gema, u kojima je obično "slao" Endija iz jednog ugla u drugi naizmeničnim udarcima kojima je "tražio ćoškove", sada je dvaput uspeo da zbuni rivala - "vraćajući" ga tamo odakle je počinjao da trči ka sredini terena. Posle 0:30 Marej se unervozio, pa su njegove dve greške, posle izvrsne Noletove igre sa osnovne linije, i donele brejk za Đokovićevo vođstvo od 2:1.

15:24 - 1:1 - Nole brzo do izjednačenja

Samo dva minuta trajao je drugi gem, jer toliko je trebalo Novaku da izjednači na 1:1 u prvom setu. Savršeno serviranje dovelo je Mareja u bezizlazan položaj, pa Endi nije osvojio nijedan poen u Đokovićevom servis-gemu.

15:21 - 0:1 - Mareju prvi gem uz jedan izgubljeni poen

Bilo je nekoliko dobrih, dugih razmena udaraca. Jednu od njih "osvojio" je Novak Đoković. Ali, to mu je bio jedini poen u prvom gemu, u kome je Marej sa dva odlična servisa lako došao do "upisa" na semafor, a potom izdržao priličan pritisak najboljeg igrača sveta pri vođstvu od 40:15 i stigao do 1:0

15:16 - Meč je počeo!

Servisima Endija Mareja počelo je finale pariškog turnira masters serije.

15:14 - Nole juri odbranu trona ali i rekord

Novak Đoković ne samo da brani prošlogodišnji titulu, već i novi "upis" u istoriju tenisa. Pobedi li, biće mu to šesta ovosezonska masters titula, što nikome ranije u istoriji "belog sporta" nije pošlo za rukom. Prethodno je, u 2015. godini osvojio je Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim i Šangaj.

 15:07 - Marej će prvi servirati

Teniseri su na terenu, uskoro počinje zagrevanje, a drugi nosilac na ovom turniru, "izazivač" šampiona Endi Marej, prvi će servirati kada meč otpočne.

Izvor: RTS / Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

08.11.2015 15:53

Bravo druže, dokazaćeš im da si najbolji svih vremena!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

08.11.2015 18:49

Nole je sportista najvise klase.. Njega vole svi.. Bravo Nole!!!!

Name

Bošnjak

08.11.2015 16:02

Takva gromada od čovjeka je zaslužila pobjedu u Parizu. Bravo KRALJU.

ODGOVORITE
Name

Константин Палеолог

08.11.2015 18:41

Браво за Нолета, најзначајнијег Србина након Св.Саве и Николе Тесле! А колико смо посрнули показује број коментара на политичке теме у односу на ово кад Новак Ђоковић исписује историјске странице!

ODGOVORITE
Name

Bl

08.11.2015 18:43

Sve cestitke, pravi sportista, u svakom smislu!

ODGOVORITE
Name

Oslo

08.11.2015 18:48

TAKO TO RADE SRBI

ODGOVORITE
Name

Bravo!

09.11.2015 00:43

Novak je ucinio da za Srbiju i Srbski narod sazna cela planeta jer,mislim da mnogi dijelovi svijeta nisu ni znali za Srbiju i Srbski narod a sad po Novaku postali smo svi popularni.Zivio Novace!