Данас је Митровдан

Данас је у календару Српске православне цркве црвено слово јер се слави Свети Димитрије Солунски, односно слава позната као Митровдан.

Република Српска 08.11.2015 | 00:02
Данас је Митровдан

Свети Димитрије Солунски или Митровдан сматра се петом највећом славом код Срба.

Дан Светог Димитрија је у Грчкој увек нерадан, а Бугари и Руси иако немају класичне славе као Срби обележавају Митровдан у оквиру породице.

Димитрије Солунски био је римски војвода у четвром веку који је одбио да кажњава хришћане, те је на крају и сам постао жртва цара Максимијана.

Годинама је Димитрије одбијао наређење да се прогоне хришћани у Солуну и дозвољавао слободно проповедање да постоји само један Бог.

Када је цар сазнао да Димитрије не спроводи његову наредбу, наредио је да се његов војвода баци у тамницу, а потом да се убије тако што ће га војници пробости копљима. Предање каже да се Димитрију у тамници појавио анђео кога је послао сам Бог и који му је поручио да се не плаши смрти јер ће бити примљен у царство небеско.

Свети Димитрије сахрањен је у Солуну у истоименој цркви која је подигнута у четвртом веку и она је једна од најстаријих сачуваних хришћанских грађевина на тлу Европе. Овај светац је заштитник града Солуна, а верници тврде да су његове мошти чудотворне јер могу да излече многе болести.

Руси Светог Димитрија сматрају заштитником Сибира и његов дан је од 1581. године један од највећих празника.

У Србији постоји чак 120 цркава посвећених Светом Димитрију.

 

Сремска Митровица нарочито уважава Светог Димитрија којег сматра својим заштитником. Свети Димитрије се још од 1388. године налази на грбу овог града.

Извор: Телеграф

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

светац

07.11.2015 23:21

слава му и милост

ОДГОВОРИТЕ
Name

О. Михаило Микић

08.11.2015 00:50

Мало је познато да су СРБи у време Светог Димитрија у неколико наврата пустошили околину Солуна а једном приликом су после дуже опсаде града покушали на силу да заузму и сам град. Солун је бранио од напада СРБа као римски војвода Свети Димитрије. Из тог времена постоје његови записи о СРБима које Свети Димитрије описује негативно. Он за СРБе говори и пише да су они (варвари) дивљи али храбар народ који се ничега не боји нити Цара поштује. У то време СРБи су имали југозападно од Солуна код данашње СРБице у грчкој Македонији своју СРБску Кнежевину са Кнезом СРБином која није хтјела да плаћа редовно порез римском Цару. Порез од непослушни СРБа жељни слободе и правде је убирао Свети Димитрије као римски војвода града Солуна. Зато није никакво чудо што се Свети Димитрије није слагао за време свог земаљског живота са СРБима који су били бунтовни и непослушности римском Цару. Осим тога СРБи се нису слагали римским боговима него су они љубоморно чували своју стару СРБску вјеру. Ако се СРБи са Светим Димитријем нису слагали и он са њима нису слагали на земљи они се сада као Светитељи Божји међусобни слажу у Царству Небеском. Због тога молитвами Светог Димитрије Господе Исуса Христе Боже наш помилуј и спаси СРБски Народ свој. Дај Боже да се СРБи покајане душе своје што прије обоже, сложе и умноже. Амин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Србин Републике СРПСКЕ

08.11.2015 04:22

Свим Православним Дрзавама И Народима Који славе Светог Митра познатијег У правосљављу Димитреоса Заститника Православне вере Христове који је И пострадао За веру Христову,Нека вам је брацо Са срецом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

душко будимира

08.11.2015 06:38

Слава му и част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марта

08.11.2015 06:47

Нека нас СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ сачува од ових наших лудих политичара који се боре само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

08.11.2015 10:05

Дај Бозе!!!

Name

xxл

08.11.2015 10:17

Ту ти Димитрије ни било каква виша сила неће помоћи.

Name

дамир-тузла

08.11.2015 08:26

Срећна слава свима који славе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

08.11.2015 09:32

Данас је Слава и Удружења Мајевичана у Швајцарској. Нека им је срећна Слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

08.11.2015 11:58

Сретна слава свима који славе

ОДГОВОРИТЕ