"Историјско руковање" Кине и Тајвана

Предсједници Кине и Тајвана Си Ðинпинг и Ма Јинг-јео почели су први састанак од када се Тајван издвојио од Кине током кинеског грађанског рата 1949. године.

Свијет 07.11.2015 | 19:45
"Историјско руковање" Кине и Тајвана

Си Ðинпинг и Ма Јинг-јео руковали су се данас у Сингапуру, уз осмјех, што су фотографи овјековечили, а медији оцјенили као историјско руковање.

Данашњи састанак биће круна политике постепеног приближавања од Маовог доласка на власт прије седам година, од када су успостављени директни летови, закључени трговински споразуми и забиљежен пораст туризма, оцјенио је АФП.

Ђинпинг је, прије уласка у салу за састанке, рекао новинарима да су Кина и Тајван "једна породица", док је Ма рекао да обе стране треба да поштују "вриједности и начин живота" друге стране.

Међутим, док се предсједници Кине и Тајвана руку први пут, демонтранти протују и покушавају да упадну у парламент, а 27 особа ухапшено је на аеродорму, када је предсједник Ма кренуо на самит у Сингапуру.

Демонстранти су, осим тога, најавили да ће се окупити испред предсједничке канцеларије кад самит буде у току.

Разговори високих званичника биће фокусирани на односе Кине и Тајвана, који су прилично затегнути. Кина тврди да има суверенитет над Тајваном од 1949. године, када је националистичка влада побјегла на острво, након што су је поразили комунисти.

Дио јавног мњења на Тајвану је хладно дочекао најаву састанка, на који се гледа као на покушај да се Кина представи у бољем свијетлу и да се побољша положај националистичке партије на предсједничким изборима заказаним за јануар, на којима се Ма неће кандидовати.

Опозиција оптужује предсједника Тајвана да подилази Пекингу и да је састанак организовао у предизборне сврхе.

Ма Јинг-јео се брани од таквих оптужби и изјавио је данас да циљ посјете није да утиче на исход избора на Тајвану, већ да се ублажи дипломатска изолација Тајвана којег признају само 22 земље у свијету. Разговори су услиједили пред предсједничке и парламентарне изборе на Тајвану, у којем је фаворит Демократске прогресивна партија, која се залеже за независност, што Кина жели да избјегне, навео је Ројтерс.

Било је извјештаја да су тројица чланова антикинеске Тајванске уније солидарности виђена у пратњи полиције, али није јасно да ли су ухапшени, преноси АФП.

Током ноћи око 100 демонстраната је покушало да упадне у добро чуване зграде парламента, носећи транспарент "Тајван независан" транспарентима, али су заустављени од стране полиције, који је рекао да је било око 100 демонстраната.

Кинеска влада тврди да је Тајван дио њене територије и пријети да ће се супротставити војном силом сваком потезу за поптуну независност. Тајвански портпарол Чен Ји Хсин рекао је да предсједник Ма промовише мир у Тајвану и одржавање статсус квоа.

Већина земаља у свијету признала је Тајван 1960-их година, али сада га признаје само неколицина, а чак и САД које и даље пружају значајну подршку Тајвану прекинуле су званичне везе 1979. године.

Тајван може да учествује на Олимпијским играма, али под именом Кинески Тајпеј.

Коментари / 0

Оставите коментар