"Istorijsko rukovanje" Kine i Tajvana

Predsjednici Kine i Tajvana Si Ðinping i Ma Jing-jeo počeli su prvi sastanak od kada se Tajvan izdvojio od Kine tokom kineskog građanskog rata 1949. godine.

Svijet 07.11.2015 | 19:45
"Istorijsko rukovanje" Kine i Tajvana

Si Ðinping i Ma Jing-jeo rukovali su se danas u Singapuru, uz osmjeh, što su fotografi ovjekovečili, a mediji ocjenili kao istorijsko rukovanje.

Današnji sastanak biće kruna politike postepenog približavanja od Maovog dolaska na vlast prije sedam godina, od kada su uspostavljeni direktni letovi, zaključeni trgovinski sporazumi i zabilježen porast turizma, ocjenio je AFP.

Đinping je, prije ulaska u salu za sastanke, rekao novinarima da su Kina i Tajvan "jedna porodica", dok je Ma rekao da obe strane treba da poštuju "vrijednosti i način života" druge strane.

Međutim, dok se predsjednici Kine i Tajvana ruku prvi put, demontranti protuju i pokušavaju da upadnu u parlament, a 27 osoba uhapšeno je na aerodormu, kada je predsjednik Ma krenuo na samit u Singapuru.

Demonstranti su, osim toga, najavili da će se okupiti ispred predsjedničke kancelarije kad samit bude u toku.

Razgovori visokih zvaničnika biće fokusirani na odnose Kine i Tajvana, koji su prilično zategnuti. Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom od 1949. godine, kada je nacionalistička vlada pobjegla na ostrvo, nakon što su je porazili komunisti.

Dio javnog mnjenja na Tajvanu je hladno dočekao najavu sastanka, na koji se gleda kao na pokušaj da se Kina predstavi u boljem svijetlu i da se poboljša položaj nacionalističke partije na predsjedničkim izborima zakazanim za januar, na kojima se Ma neće kandidovati.

Opozicija optužuje predsjednika Tajvana da podilazi Pekingu i da je sastanak organizovao u predizborne svrhe.

Ma Jing-jeo se brani od takvih optužbi i izjavio je danas da cilj posjete nije da utiče na ishod izbora na Tajvanu, već da se ublaži diplomatska izolacija Tajvana kojeg priznaju samo 22 zemlje u svijetu. Razgovori su uslijedili pred predsjedničke i parlamentarne izbore na Tajvanu, u kojem je favorit Demokratske progresivna partija, koja se zaleže za nezavisnost, što Kina želi da izbjegne, naveo je Rojters.

Bilo je izvještaja da su trojica članova antikineske Tajvanske unije solidarnosti viđena u pratnji policije, ali nije jasno da li su uhapšeni, prenosi AFP.

Tokom noći oko 100 demonstranata je pokušalo da upadne u dobro čuvane zgrade parlamenta, noseći transparent "Tajvan nezavisan" transparentima, ali su zaustavljeni od strane policije, koji je rekao da je bilo oko 100 demonstranata.

Kineska vlada tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije i prijeti da će se suprotstaviti vojnom silom svakom potezu za poptunu nezavisnost. Tajvanski portparol Čen Ji Hsin rekao je da predsjednik Ma promoviše mir u Tajvanu i održavanje statsus kvoa.

Većina zemalja u svijetu priznala je Tajvan 1960-ih godina, ali sada ga priznaje samo nekolicina, a čak i SAD koje i dalje pružaju značajnu podršku Tajvanu prekinule su zvanične veze 1979. godine.

Tajvan može da učestvuje na Olimpijskim igrama, ali pod imenom Kineski Tajpej.

Komentari / 0

Ostavite komentar