Грчки парламент пристао на реформе

Грчки парламент усвојио је у петак пакет мањих реформи које су тражили међународни кредитори, али влада још није донијела теже одлуке које су потребне за добијање нове рате помоћи.

Свијет 07.11.2015 | 12:33
Грчки парламент пристао на реформе

Закон, који покрива техничка питања од пореза, преко енергије до пензија, усвојен је гласовима посланика владајуће љевичарске коалиције.

Влада Грчке, међутим, још није постигла споразум с европским кредиторима о спорном питању заштите дужника од запљене основне непокретне имовине, као и о повећању пореза за приватно образовање.

Влада у Атини и кредитори наводе да желе да се договор постигне до понедјељка, што ће омогућити министрима финансија чланица еврозоне да одобре рату од двије милијарде евра.

Велики пораст ненаплативих зајмова усљед финансијске кризе појавио се као једно од кључних питања у преговорима. Кредитори наводе да треба олакшати запљену кућа како би банке могле очистити лоше зајмове, док је влада забринута да би тиме велики број људи био суочен с избацивањем.

Власници имовине под хипотеком који имају нижа или средња примања заштићени су током кризе за основну имовину која вриједи мање од 250.000 евра, док кредитори траже да она буде спуштена на испод 100.000 евра.

Љевичарска влада премијера Алексиса Ципраса је обећала да ће, према договору с кредиторима из августа у вриједности од 86 милијарди евра, реформисати пензијски систем и ријешити проблематичне зајмове, како би испунила захтјеве кредитора и добила рате помоћи и приступ фондовима за помоћ банкама.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар