Почео историјски сусрет

Тајвански и кинески председници Ма Јинг-јеоу и Кси Ðинпинг почели су данас у Сингапуру први састанак у историји, а сусрет је праћен протестима и покушајима демонстраната да упадну у тајвански парламент.

Свијет 07.11.2015 | 09:10
Почео историјски сусрет

Њих 27 је ухапшено на аеродорму, када је председник Ма кренуо на самит у Сингапуру, а демонстранти су најавили да ће се окупити испред председничке канцеларије кад самит буде у току.

Разговори високих званичника биће фокусирани на односе Кине и Тајвана, који су прилично затегнути.

Кина тврди да има суверенитет над Тајваном од 1949. године, када је националистичка влада побегла на острво, након што су је поразили комунисти.

Разговори су уследили пред председничке и парламентарне изборе на Тајвану, у којем је фаворит Демократске прогресивна партија, која се залеже за независност, што Кина жели да избегне, навео је Ројтерс.

Било је извештаја да су тројица чланова аникинеске Тајванске уније солидарности виђена у пратњи полиције, али није јасно да ли су ухапшени, преноси АФП.

Током ноћи око 100 демонстраната је покушало да упадне у добро чуване зграде парламента, носећи транспарент "Тајван независан" транспарентима, али су заустављени од стране полиције, који је рекао да је било око 100 демонстраната.

Односи Кине и Тајвана су се поправили од када је председник Ма преузео власт 2008. године.

Кинеска влада тврди да је Тајван део њене територије и прети да ће се супротставити војном силом сваком потезу за поптуну независност. Тајвански портпарол Чен Ји Хсин рекао је да председник Ма промовише мир у Тајвану и одржавање статсус квоа.

Коментари / 0

Оставите коментар