Počeo istorijski susret

Tajvanski i kineski predsednici Ma Jing-jeou i Ksi Ðinping počeli su danas u Singapuru prvi sastanak u istoriji, a susret je praćen protestima i pokušajima demonstranata da upadnu u tajvanski parlament.

Svijet 07.11.2015 | 09:10
Počeo istorijski susret

Njih 27 je uhapšeno na aerodormu, kada je predsednik Ma krenuo na samit u Singapuru, a demonstranti su najavili da će se okupiti ispred predsedničke kancelarije kad samit bude u toku.

Razgovori visokih zvaničnika biće fokusirani na odnose Kine i Tajvana, koji su prilično zategnuti.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom od 1949. godine, kada je nacionalistička vlada pobegla na ostrvo, nakon što su je porazili komunisti.

Razgovori su usledili pred predsedničke i parlamentarne izbore na Tajvanu, u kojem je favorit Demokratske progresivna partija, koja se zaleže za nezavisnost, što Kina želi da izbegne, naveo je Rojters.

Bilo je izveštaja da su trojica članova anikineske Tajvanske unije solidarnosti viđena u pratnji policije, ali nije jasno da li su uhapšeni, prenosi AFP.

Tokom noći oko 100 demonstranata je pokušalo da upadne u dobro čuvane zgrade parlamenta, noseći transparent "Tajvan nezavisan" transparentima, ali su zaustavljeni od strane policije, koji je rekao da je bilo oko 100 demonstranata.

Odnosi Kine i Tajvana su se popravili od kada je predsednik Ma preuzeo vlast 2008. godine.

Kineska vlada tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije i preti da će se suprotstaviti vojnom silom svakom potezu za poptunu nezavisnost. Tajvanski portparol Čen Ji Hsin rekao je da predsednik Ma promoviše mir u Tajvanu i održavanje statsus kvoa.

Komentari / 0

Ostavite komentar