Министар Ђокић (не)зна све о МХЕ Медна

У листу Пресс од 4. новембра 2015. године објављен је текст под насловом "ХЕ Медна добро напредује" поводом којег се огласила "Коалиција за Сану" како би исправила одређене наводе.

Република Српска 07.11.2015 | 21:59
Министар Ђокић (не)зна све о МХЕ Медна

МХЕ „Медна“ се налази у општини Рибник, а не Мркоњић Град како је наведено. Према изјавама министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића снага МХЕ „Медна“ се одједном повећала са 4,9 МW како стоји у концесионом уговору на 5,2 МW што је изгледа по избору министра. Мада није први пут да се снага мјења јер је већ једном помјењена са 3,5 МW на 4,9 МW.

Сматрамо да је побољшање енергетског биланса изградњом оваквих хидроелектрана неоправдано, узимајући у обзир штету која ће настати њеном изградњом. Биће уништена Сана, ријека чији је горњи ток према Уредби о класификацији вода и категоризацији водотока Републике Српске сврстана у прву категорију, тј. поједностављено говорећи вода се могла пити без било какве техничке обраде директно из корита ријеке. Нажалост ако се изгради овај објекат који „побољшава“ енергетски биланс Републике Српске нећемо имати више те питке воде али не само то него нећемо имати ни флоре ни фауне која обитава у том подручју.

У више наврата Коалиција за Сану је наводила да је инвеститор “ЛСБ Електране” из Бањалуке (БиХ/РС) под окриљем “Интеренерго” д.о.о. Љубљана (Словенија) власништва КИ-КЕЛАГ ИНТЕРНАТИОНАЛ ГмбХ (Аустрија), што показује гдје ће новац од продаје те електричне енергије на крају крајева да иде.

Тачно је да се путем спорова кочила изградња МХЕ „Медна“ али наравно не због тога јер је све било исправно и ваљано већ баш насупрот тога. Уговори, дозволе, рјешења сви документи који су издани су били у супротности са нашим законодавством због чега су и поднесене толике тужбе и пријаве. Тренутно су од стране Коалиције за Сану и Општине Рибник на Окружном суду у Бањалуци још двије тужбе и то против Министарства за просторно уређење, грађење и екологију за Еколошку дозволу и против Владе Републике Српске за неосновано продужење концесионог уговора.

Потребне дозволе као и Дјелимично рјешење за изградњу не сматрамо валидним да би се могла отпочети изградње неког тако „значајног“ објекта, као ни пријевремени почеци радова. Радови су почети у септембру 2014, а сам ИИИ Анекс Концесионог уговора потписан у новембру 2014 године.

Субвенцијама за обновљиве изворе енергије (у шта спада и МХЕ „Медна“) које иду из џепова грађана се плаћају и претплаћују овакве концесије и инвестиције, гдје је на добитку једино инвеститор, а народ и држава на губитку. То се не односи само на финансиски дио који као грађани Републике Српске плаћамо него се односи и на дио који се не може новцем ни платити, а то је чистоћа и љепота неке ријеке.

Према просторном плану Републике Српске 2015-2025 горњи ток ријеке Сане треба да буде проглашен парком природе, али иако је Републички завод за заштиту културно-историског и природног насљеђа Републике Српске урадио стручно мишљење за успостављање претходне заштите Парка природе „Сана“ још у новембру 2014. године по том питању се ништа не ради.

Коалиција за Сану прављењем многобројних излета и манифестација на изворима Сане је доказала да постоји огроман интерес грађана, те да би било уносније развијати туризам који је и развојна грана општина Рибник и Мркоњић Град, а уз то сачувати ријеку Сану и само природно наслијеђе Републике Српске него уништавати ријеку и све око ње.

Извор: Истинито

 

Коментари / 95

Оставите коментар
Name

Плава вода

07.11.2015 07:29

Како је могуце да се овај проблем не актуелизује на висем нивоу.Оцигледно је да власт упорно ради на униставању природних ресурса РС.Не вјерујем да је незнање у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

07.11.2015 09:30

Нема од ваших тужби ништа. Све такве тужбе завршавају код двојице судија који раде за режим тако да их они или развлаче или донесу одбијајуће пресуде. Ко да се гања кад су судови и адвокати скупи а они све финансирају туђим, односно државним парама па их баш брига. Зато, не надајте се ничем добром док се не промијени режим. А и тад ће доћи неки други ништа бољи од ових садашњих.

Name

Мама мија

07.11.2015 11:10

Кад цовјек види на слици ову љепоту и оне ровове од ископина ко да си забо ноз у срце природи. Не треба ово "ко" . Ноз у природу се овим забио а она министрица дала (ста дала) еколоску дозволу.

Name

ре екологисти

07.11.2015 11:36

Ма овдје нема 2% коментара екологиста. Све неки погодјени власцу. Екологисти гдје сте. Или је ово крик једног или два постена цовјека.

Name

Јавна Тајна

07.11.2015 11:55

Познато је да свака концесија има своју цену. Мало политицарима, мало министрима, мало цлановима комисије. Ја то не тврдим али се отворено прица. На примјер за вадјење сљунка, или руднике, или хидроцентрале. Све мозе али са паре. Ко нема да плати нек се не примице. СЦХЛУССССС

Name

Сандро

07.11.2015 14:50

Ја сам цуо да цовек не зна гдје је благајна да би подигао плату. Толико је неупуцен. Не зна да узме паре а да зна гдје је медна

Name

СИМЕУН ДЈАК

08.11.2015 07:55

Браво екологисти. Колико коментара. Само да ли це то бити довољно да заустави багру. Неце сигурно, ако уз ово не изадјете пред Бабу и остро и одрецно му казете историско "НЕ"

Name

днк

08.11.2015 21:21

НАЖАЛОСТ, МАЛО СЕ ТОГА ПРОТИВ МАФИЈЕ МОЖЕ УЧИНИТИ.ИСТИНА ЈЕ ДА ЈЕ СТВАРНИ ВЛАСНИК ОВЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ЧИКА АРИ ЛИВНЕ .СВИ ЗНАМО КО ЈЕ И С КИМ ЈЕ У ТАЛУ!(мала исправка: општина Рибник поред свих својих проблема и дугова издваја чак 450 000 КМ за приступни пут према централи а не 400 000 КАКО ЈЕ ОВЈЕ НАПИСАНО):! Али тако мора-наредио Велики Штрумпф!

Name

Тај Тај

09.11.2015 08:05

Колико је мени познато тај-тај Ари Ливне је био власник те атрактивне концесије, (то му је био један о поклона великог сефа за јалово лобирање за РС), али је заједно са неким из власти то буквално продао Аустријанцима односно Словенцима. Могуце је да су за то узелих тих 2 милиона КМ који се преприцавају у касаби, али цисто сумњам јер су то велике и нереалне паре за тако несто. А ТАЦНО ЈЕ ДА СЕ АТРАКТИВНЕ КОНЦЕСИЈЕ ХИДРОЕНЕРГЕТСКОМ СЕКТОРУ ПОКЛАЊАЈУ ПРИЈАТЕЉИМА ИЛИ ПАРТИСКИМ ПОСЛУСНИЦИМА ДА БИ ИХ ОВИ КАСНИЈЕ ПРЕПРОДАЛИ.

Name

сале

09.11.2015 11:34

Протест и петиција. Доста нам је ових неспособњаковица сто због сумњивих фондова трују околину. Недопустиво је ово.

Name

грга

07.11.2015 07:57

Вец видјено на Угру и Иломској.Снага МХЕ Иломска је повецана за 20 пута.Угар је у дузини 12 километара у цијевима цији је прецник 2 метра.Нико не контролисе резим рада.Какав Келаг,паре и прави власници су из Б.Луке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радман

07.11.2015 11:34

Да вец видјено али сто не казес а знас, ко иза тога стоји. Зна се СНСД и компанија бела.

Name

Yеах

08.11.2015 08:34

Главни везни играчи за СНСД су људи на "мањим" позицијама у Министарству. Примјер је већ помињана Соња...она није на важној функцији, али су важни предмети код ње...па се пије кафица са Лукачевом женом, за не дај Боже...а и министар Ђокић је изгледа попустио чарима...

Name

брцко

07.11.2015 08:20

Дјокиц је полицајц ста он зна о енергији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас тако

07.11.2015 08:54

Он ниста не зна о енергији али зна несто друго а то је да је то уносан и профитабилан сектор. Наравно за оне који уцествују у доносењу одлука о додјели концедија. Е мој народе какви нам воде дрзаву

Name

Пазња

07.11.2015 08:32

За давање концесије и накнадне измјене снаге за ову малу хидроелектрану неко је узео 2 милиона Км. О томе отворено прицају у Министарству енергетике они сто су љубоморни и нису "омастили беке". Наводо, снимани су сви контакти са Словенцима и аустријанцима са насим политицарима и материјал је у СИПИ. ЗНА СЕ ДА ЈЕ ГОЛИЦКА ПОД ПРИТИСКОМ ВИСИХ ХАДЗИЈА МОРАЛА ДА ПОТПИСЕ ЕКОЛОСКУ ДОЗВОЛУ. Инаце дзаба тузбе кад су у ланцу и судови, односно неке судије којима се такви предмети додјељују. За надати се да це нови директор СИПЕ бити бољи од свог претходника, мада је то мало вјероватно посто се парама све рјесава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француска Собарица

07.11.2015 08:37

Министар Дјокиц све зна али се прави француска собарица. Наследио је од свог претходника неколико вруцих досијеа (криминално мафијаског карактера) али и обавезу да ниста не таласа. Бивси министар енергетике са љубавницом ције име поциње са С. је на своју руку или по налогу сефа, незаконито је подијеио све концесије и вјероватно за то био дебело наградјен. Засто би инаце концесије додјељивао без тендера или у намјестеним тендерима. Наводно СИПА о томе има све податке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕЦНИК

07.11.2015 22:34

КОВАЦЕВИЦ И ТАЈНИЦА СУ УЗЕЛИ ОД ЉУБОМИРА ЦУБИЦА ВЛ НИСКОГРАДЈЕ ЗА КРИМИНАЛНУ ДОДЈЕЛУ КОНЦЕСИЈЕ НА ОПСТИНИ ВУКОСАВЉЕ 200 000 ЕУРА АЛИ ЉУБОМИР ЈЕ ЗАДОВОЉАН ЈЕР ЦЕ ТУЗИТИ ДРЗАВУ И ДОБИТИ ВЕЛИКУ ЛОВУ А ДАЦЕ И ТАЛ НАСЕ НАЦЕЛНИКУ ВУКОСАВЉА НАРОДЕ ОВУ СУ НАЈВЕЦИ ЗЛОЦИНЦИ ПРЕМА НАРОДУ СТА НАМ УРАДИСЕ НА ОПСТИНИ А СВЕ САГЛАСНОСТИ ФАЛСИФИКОВАНЕ А БАХАТИ ЦУБИЦ ЈЕ ЗЛО ЗЛО ЗЛО

Name

Мико

07.11.2015 08:40

А ста би са градњом хидроцентрала на Врбасу. Нису добили лову и одузесе концесије да би их после дали својим кумовима или родјацима или браци по кеди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

07.11.2015 08:45

Ста це се десити ако прихвати тузбу (а оциглдно неце) па се све понисти. Ко це сносити стету инвеститору. Наравно, опет дрзава односно народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легалиста

07.11.2015 08:47

Скоро све концесије у РС дате су нелегално и испод зита. То медјународне финансиске институције добро знају и ни једну због тога неце да финансирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Зимоњиц

07.11.2015 08:52

Испитују се све концесије дате у мандату ЗЕЉКА КОВАЦЕВИЦА И његовог помоцника БАСТИНАЦ МИЛАНА. Наводно због нерегуларности. Отворено се прица да је за Медну неко добро омастио бркове, а у прици се помиње и неција љубавница. Ако је све тацно летице перје јер нови директор Сипе има један од приоритетних задатака да процесља енергетски сектор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екологисти

07.11.2015 08:56

Гдје су екологисти силни са коментарима. Маса мозе много тога да промјени, али ако се све сведе на појединце, мрка капа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сезам поп

07.11.2015 09:02

Како је могуце да се гради ако има тузба. Зар се то не мора обуставити док се поступак оконца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

07.11.2015 09:13

Грађани Рибника су дали подршку на изборима СНСД-овим криминалцима, који су омогућили ово уништавање ријеке Сане, једне од три главна ресурса на којима "лежи" општина Рибник, прије тога су ти исти криминалци из СНСД-а, дали концесију над ријеком Рибник (другом важном, од укупно три ресурса општине) приватнику из Бања Луке, од те концесије грађани и становници Рибника немају скоро па никакве користи. И трећи ресурс општине Рибник, шумско богатство, па можете предпоставити шта се дешава. Углавном грађани општине су сами криви што се уништава њихова општина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало Зачуђен

07.11.2015 09:16

Шта се чудите за ову МХЕ кад нам је све тако. Полиичари су приватизовали државу и народну имовину крчне а да и не трепну. А за природне љепоте нико не мари. Зашто би кад и тако за неколико година могу с парама које су зарадили (пардон : покрали) да ћиве гдје год хоће на кугли земаљској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јединица

07.11.2015 09:18

Богами чиста јединица Ђокићу за непознавање досијеа и географије. Зар је могуће да се тако ниску спустио један предратни узорни милиционер. Има ли неко да му плати савјетнике или у све паре већ потрошене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунир

07.11.2015 09:25

Било је неколико позива екологистима да се блокира изградња али додје неколико људи. Тако се не бране природне љепоте и ресурси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЊУШКАЛО

07.11.2015 09:35

Не брините се. Ова централа неће бити никад завршена. Ко Скада на Бојани. Био неки хоџа и направио запис да се никад не заврши. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

07.11.2015 09:37

из поузданих извора сам добио информацију да се од детонација и ископа оближње брдо почело слијегати и пријети да затрпа Сану. Кажу да би тек онда дошло до катастрофе јер би све низводно било поплављено кад се формира а онда пукне природна брана. Волио бих да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала маца

07.11.2015 09:39

Овај је Ђокић мала маца за свог претходника. Онај је у изјавама гријешио читаве државе, а овај Ђоле само једну општину. Немојте га дирати. Никако човјек од обичног милиционера да се навикне на министарску фотељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

07.11.2015 09:43

Овдје годинама пецам. Људи који овдје нису били не могу ни замислити која се љепота уништава зарад бјелосвјетских пробисвијета и оштаплера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пред СУД

07.11.2015 09:45

ЕКОЛОГИСТИ ДА ОДМАХ ОДУ ПРЕД СУД И НАПРАВЕ ПРОТЕСТЕ ДА СЕ ОДЛУЦИ ПО ТУЗБИ ОПСТИНЕ. ПАЗИ, ОПСТИНА ТУЗИ ДРЗАВУ И ОНИ НИСТА НЕ РЈЕСАВАЈУ. СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курта и Мурта

07.11.2015 09:48

Заре не мозе да се скупи 200 амбијенталиста и оде пред Владу. Како је могуце да Влада даје дозволе а оптина Рибник није била за то. На западу се за ову врсту објеката прво пита дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар и Рибар

07.11.2015 09:50

Сваки дан пролазим овда и душа ме боли. Шта се уништи и нико се не пита дје то води. Људи моји каква нам је држава ако је уопште има. Сијеку суму и не питању. Кад их питам за дозволу казу цути болан главни наредио. А ја муценик немам појма које главни и не смијем да цацкам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

07.11.2015 09:51

Ста раде ови наси из федерације су.ци. Па сана протице и кроз Федерацију па ваљда и ми несто треба да се питамо. Или су сви у талу посто је колац велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.11.2015 23:39

Ђе си Федералац, насекирао те неко??? Је'л теби 12 година, постављаш питања из основне школе. Разлика између БиХ политичара је само у имену, и адреси становања. Сви су менталитетом идентични, ЛОПОВИ БЕЗ МОРАЛА! А и нека су када их ми сами бирамо... Нек нас Ј.БУ до миле воље.

Name

Дјурица

07.11.2015 09:53

Дјокиц се у ово разумије ко мара у крив цунак. Цовјек је ту залутао и само се појави кад га него позове у јагњеце бригаде. Да једе и крка. У име Грка, ко има нек крка. У име Пере, ко има нек ждере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мошово

07.11.2015 10:04

На изградњу хидроцентрале Мршово више никад није дошао онај Рус Сердаров, осим кад је положио камен темељац са Додиком. У рудом се отворено прича да је фирма Цомсар која је концесионар на МХЕ Мршово у Власништву неког нашег политичара кога заступа онај Перовић директор Представништва РС у Москви. Да ли је то тачно Бог ће га знати, а гдје има дима има и ватре. каже народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

07.11.2015 11:00

Кумовска посла. Ма и томе це доци крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајиц Лаки

07.11.2015 11:01

Зар је могуце да се Бја Златар из овог повукао и да га нико не помиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбијенталисти

07.11.2015 11:04

Овдје неко видимо брине за нас. Као гдје смо. Н ебрините укљуцујемо се ми у велике протесте који слиједе. Само да опозиција стане на цело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екологиста

07.11.2015 11:05

Па ми ово све и писемо. Не сикирајте се ми смо ту кад затреба. Знацемо и да побјегнемо ако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна он

07.11.2015 11:08

Њему је Тегељтија сеф а онда мора да помене његово родно мјесто. Морате му опростити. Страх је страх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледам са стране

07.11.2015 11:11

Зна ли неко колико је извор Сане од ове грдосије од централе. Ја нисам одавде па не знам. Али брате ово је ЧИСТ ЗЛОЧИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШКО љ.

07.11.2015 11:14

КАЗУ ДА ЦЕ СЕ ПОЈАВИТИ НЕКИ СЛОВЕНАЦ КО ЗАСТИЦЕНИ СВЈЕДОК ДА ПОТВРДИ КОМЕ ЈЕ ДАО ПАРЕ ЗА ОВУ ХИДРОЦЕНТРАЛУ (КОНЦЕСИЈУ). СИПА ВЕЦ ИСТРАЗУЈЕ СЛУЦАЈ. ЈЕДНОЈ СОЊ... СУ ЗБОГ ТОГА (ЗНА ВЕЋ) СПАЛЕ ГАЋЕ (ДОБРО, РЕЋИ ЋЕ НЕКО ТО И НИЈЕ НЕКИ ПРОБЛЕМ). ОСТАЛИ СЕ УС.АЛИ (БИВСИ МИНИСТАР, БИВСИ ПОМОЦНИК МИНИСТРА, САДАСЊА МИНИСТРИЦА ЗА ЕКОЛОСКУ ДОЗВОЛУ, ИТД).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Однос 1плус1=4

07.11.2015 11:18

Кажу, било вако: главни добио 1 милион, први испод њега 500 иљада (укљуцујуци и цмиздру му), помоцник првог испод њега 250 иљада, и јос један 250 иљада укупно 2 милиона. Ја у ово не вјерујем, али чаршија прича....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како БА

07.11.2015 11:20

Бивси и садасњи министар да казу како је било могуце (а то се јос увијек десава) да Хамовиц словенцима (преко своје повезане фирме) продаје угаљ из рудника Станари испод свих могуцих трзисних цијена и тако износи добит циме избјегава плацање пореза у РС. Ако је то тацно, то је злоцин према будзету РС и због тога би неко треба о на Голи Оток (острво)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Концесионар

07.11.2015 11:28

Посто су концесију за Медну добили добили на гузове (пардон, пре) а не на тендеру, нико неце да им финансира тај пројекат и иду около по банкама плацуци да добију неку цркавицу. На крају це ту остати брдо камења и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОПА ЦУПА

07.11.2015 11:38

Ала прозивају Соњицу. Знају људи све. Кажу да се само кашаљ и љубав не могу сакрити. Изгледа да је то у нашој причи веома тачно. АМИН БОЖЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супља Прица

07.11.2015 12:21

Све је ово супља прица и трла баба лан. Ниста од тога неце бити. Ви протествујте и тузите а они раде по своме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРО

07.11.2015 12:59

Ово ко да је цланак о Соњи а не о МХЕ Медна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златар

07.11.2015 13:03

А ИМТ (има и мене ту)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћорава Кока

07.11.2015 13:05

Ма тај Перица само пијун у рукама енергетске мафије, као уосталом и сви остали. Нашим животима, на жалост, командује мафија свих фела

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСЕ

07.11.2015 13:36

Ста ви имате против Дјокица. Кад би били на његовом мјесту били би јос гори. Цовјек је кварљива роба. Да му власт или паре па цес видјети какав је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

07.11.2015 13:38

Ста нападате Дјокица. Он је ово све наследио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКЕЦ

07.11.2015 13:42

Ето какви смо ми људи. Тразимо од Цика Пере да зна и географију. Па није ни он свемогуц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цулин

07.11.2015 13:44

Попустите Соњу. Зена је трудна и треба да се уда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство

07.11.2015 21:54

Па све цеститке за трудњацу јос да се утврди ко је ТАЈКО дал је мин Зељко фал неки имуцнији концесионар када је плацао рекет добио мало попуста аууу ко је ову мого двапут

Name

Активан

09.11.2015 11:34

Колико се трудила, морала је да затрудни.

Name

проклетство

07.11.2015 13:52

То мјесто гдје се прави та централа је од вајкада проклето. Дај бозе да им подје за руком да иста заврсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симин Хан

07.11.2015 13:53

Код нас у Федерацији је јос гора ситуација. Сви краду и ником не даду

ОДГОВОРИТЕ
Name

тwитерас

07.11.2015 13:55

Браво момци екологисти. Види се да смо јаки ко земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо даље

07.11.2015 14:13

Данас протести за пок. Векелица, сутра за спасавање Сане а прекосутра за русење власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све теце све се мијења

07.11.2015 14:46

Све це насе ријеке дозивити судбину Сане. Ми имамо политицаре које осим њихових властитих интереса не интересује ниста друго. То сви виде и сви цуте. Цекамо да се неко цудо деси па да оду сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајмо рибари, сумари

07.11.2015 15:19

Хоцели се ико дигнути против овог зулума. Ста нам ба раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

изворинка

07.11.2015 15:22

Кад цујем или процитам да се вода у некој ријеци мозе пити, додје ми да заплацем. Па висе се не мозе пити ни вода на извору колико је све загадјено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нож у срце

07.11.2015 16:49

Добро неко рече, ово је ко да си забо нож у срце. Људи моји има ли ико да ово види и спријечи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

07.11.2015 18:16

Стварно је тузно ста раде са насим природним богатствима. Немам ниста против да се граде енергетски објекти али ово ста се код нас ради је изван свих норми. Унистисе природу зарад богацења појединаца. И само то

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Динкило

07.11.2015 18:31

Ста са овим има Перица. Све је то закувао његов претходник, а сад га нигдје нема. Покупио кајмак и збрисао са Соњицом на Хаваје. Ја тако цуо, а ти Дјокицу вади кестење из ватре и изигравај сефа. Е мој Цика Перо, ста ти је требало да се ватас у то дјавоље коло. Боље би било да си остао у Брцком и радио као позорник. Ко и прије рата. Овако ризикујес да ти га него сукне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

08.11.2015 03:09

Није фора у хидроцентралама, треба основато фирму да продаје стрију, кад се систем приватизује. Ко данас продаје и извози дрзавну струју за свој ре ун. Ко су власници тих фии, кад се то види онда је све јасно. Они извезу струје висе и зараде од производјаца

Name

Лепи Мића

08.11.2015 08:08

Иза свега овог стоји Кум који живи у Инђији и који је број један, као посредник, за енергетски сектор. Бивши и садашњи министар енергетике и њихов помоћник за енергетику су само пијуни извршиоци за рачун великог баје, али и они понекад и понегдје омасте бркове. Као у случају Медне гдје су мали играчи узели паре. Међутим, из поузданих извора знам да је операција узимања великих пара за МХЕ "Медна" (у једном министарству се јавно прича о 2 милиона КМ) праћења и снимана (тонски и видео) од релевантних међународних фактора и то се чува као доказни материјал за тзв. "СУДЊИ ДАН". Прво ће, као код Бобар банке, риба да почне да се чисти од репа, а онда ће доћи ред на главу. Јер у главу треба ударити, како каже једна међународна завјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

08.11.2015 11:57

ЂОКИЋ ЈЕ ВЕЛИКИ ДЕМАГОГ И ЛОПОВ. ГРАЂАНИ РИБНИКА СУ ОЧИТО НЕУПУЋЕНИ ЈЕР ЊИМА ЈЕ МИЛЕ ЗАПЈЕВАО ПОД ШАТОРОМ И САД ИСПАШТАЈУ ЗБОГ ТОГ ШАТОРА. НИЈЕ РИБНИК УСАМЉЕН. ИМА ЈОШ ТАКВИХ МЈЕСТА У РС. ''НАРОД НИКАД НЕЋЕ СХВАТИТИ КОЛИКО ЈЕ МАЛО ПАМЕТИ ПОТРЕБНО ДА СЕ ЊИМЕ ВЛАДА''. ТО ЈЕ СТАРА ИЗРЕКА И ВАЖИ ЗА СВА ВРЕМЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

08.11.2015 12:24

Није Дјокиц министар зато сто зна да ради, него зато сто зна да лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

08.11.2015 15:06

ХАЛО,НАРОДЕ СТОКО ЈЕДНА,ВИ СТЕ ТРОСТРУКА ЗРТВА.ПРВО ВАМ УНИСТЕ ОКОЛИНУ И ОТМУ РЕСУРС А ОНДА ВАМ ПРЕКО ОБАВЕЗНОГ ОТКУПА ПО ГАРАНТОВАНОЈ ЦИЈЕНИ 1КW НАПЛАТЕ 2.5 ПУТА СКУПЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

08.11.2015 15:31

Највећи капиталисти то су комунисти (пардон социјалисти) а још ако су пресуђени у кривичним дјелима а само се функцијом (имунитетом) штите од затвора довољно говори шта су ти појединци спремни да учине за своју гуз..у, а да успут још и омасте бркове. А о интересу истих за природним љепотама и државном интересу и о добробити свога народа секирају се као за лањски снијег. Битни су им само гласови на изборима (добијени или покрадени) да имају још један мандат како би љигавци радили све нечасне радње јер то само и знају радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја бих да знам

08.11.2015 18:48

Радо бих да знам шта је са изградњом ове наше јаднице у Улогу. Колика се еуфорија дигла, па ТВ екипа снимила почетак извођења радова, присутна сва општинска и ентитетска елита. И на крају нам осташе само два велика билборда са сликом хидроцентрале - што је нама наша ХЕФТА дала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

08.11.2015 23:46

ХЕ у Улогу је превара као и низ других. Дигне се прасина пред изборе да се прикупе гласови, навуце се некј наивњ инвеститор из вана, прода концесија, а онда серијом уцјена (рекетирања) инвеститорима заглрцају зивот тако да он одустане. Онада исту концедију дају неком другом и Јово на ново. Ето то је енергетска политика РС.

Name

Прашина

09.11.2015 18:54

Није се дигла само прашина пред изборе него права прашина. Бушило се око Улога, копало, возио пијесак(ако ме питаш гдје, не знам), рушио тунел, оштећен постојећи пут за који су нам рекли да ће бити саниран а неасфалтирани дио ће бити асфалтиран. Али нико ништа не објашњава народу нити ко смије да пита. Ето, зато се овдје јављам.

Name

Кокан

09.11.2015 06:25

Овдје неко помиње мито од 2 милиона КМ. Да ли је могуце да то вриједи толико. Ако је то рацно, онда и не цуди сто се толико кољу око тих концесија, и сто немају никакву сансу ови екологисти сто се боре за Сану. За неколико дана све це се ово заборавити и бура стисати, а лопови и криминалци из власти наставити да пљацкају дрзавна природна богатства и да се преко тога богате. Нека нам и са срецом и треба да нам буде тако посто се на изборима (вецина) прода за дзак брасна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор.

09.11.2015 08:17

ТУЖНО, АЛИ ИСТИНИТО.ПРИРОДНИ БИСЕР УНИШТИТИ ЗА ШАКУ ДОЛАРА.ШТА ЦЕМО ЧИСТО ОСТАВИТИ НАШОЈ ДЈЕЦИ.

Name

Градјанин Р.

09.11.2015 08:19

Не могу да вјерујем да сиромашна општина Рибник финансира прилазни пут за централу у толиком износу, ако не постоји интерес општине да има тај пут. Нпр. да ту постоји неко село које нема пут, итд. Али и у том случају пут финансира конеционар без кога (пута) не би имао одговарајуци приступ централи. оготово што видим да ова словеначка фирма која гради централу има сједиште у Бања Луци и што ће због тога сви општински порези ићи у Бања Луку а не у Рибник. Против тога треба да се побуни општина Рибник, а не да још гради приступни пут за централу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.11.2015 08:23

Од самог поцетка се овдје покусава прикрити једна велика ствар, а то је име - МХЕ Медна (???) централа се налази у селу Доња Пецка! (вјероватно са намјером да се прикрије да се радови изводе код старог моста ткзв. "Поповац" на само пар стотина метара од извора - о љепоти природе се мозете увјерити на отвореном сајту "Пецка Виситор Центер".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТО САД И ТО

09.11.2015 10:17

Па ово најлбоље знају људи на терену који треба да се побуне против ове отимацине природних богатстава. Ако се критицна маса покрене онда је пуно лаксе и екологистима.

Name

Несто Мислим

09.11.2015 12:25

Могли би ови еко активисти да буду мало активнији у коментарима. Несто нисам сигуран да јесу

Name

Ковач, Ковач

09.11.2015 16:48

Читам овдје ова наклапања. Понешто се и убоде, али је истина скроз на другом крају. А прије него што се то сазна, да вас обавијестим да због "случаја Медна" није реименован (поново изабран) на функцију министра енергетике бивши министар Ковачевић. Не због тога што је неко узео паре (то је нормална појава), него што је узимање пара ишло преко једне доказане профукњаче која чим мало попије по бањалучким кафанама о томе (и не само томе) јавно говори. Е то је дошло и до ушју "чика главног" који то Ковачевићу није могао опростити. Порука је : можете да узимате, али водите рачуна (као ја) да не остају трагови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИК, ЧИК, ПЕРА

09.11.2015 16:51

Лично сам се упознао да су коментари на овај чланак веома разљутили Чика Перу. каже, са овим мене нико није упознао. Зар је могуће да мени кажу да је све чисто а оно неко мазн'о лову. Неће бити да то остане некажњено. ИЛИ и мени дио, или отварам досије. Бујрум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јопет Она

09.11.2015 16:54

А што прозивају ову бившег министра секретарицу. Има ли неко да окачи слику да је упознамо и ми који је не познајемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола сп.

09.11.2015 16:56

Зар је могуће да нешто гдје се паре хапају прође без мене. Морам некога лично прозвати на одговорност

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУДАЦ

09.11.2015 17:01

У Чаршији се уз Бањалучке ћевапе отворено прича да неко систематски прати и снима контакте актуелне власти са неким судијама у Окружном суду који раде на линије актуелне политике и да ће "летити главе" неколицини судија са Окружног чим се успостави функција СИПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постар

09.11.2015 17:27

Ја богами цуо да су и водје екологиста потплацени и да висе нису тако гласни. Посто купио, пото продао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

09.11.2015 17:53

Ко казе да министар Перо Пинокио није упознат са Медном и свим другим МХЕ?Па прво слузбено путовање вани му је било посјета Келагу у Клагенфурту,мај 2015.год..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Пандуровиц

09.11.2015 20:56

Опа бато. Значи на вријеме отишао Перица да се прикључи на апарате. Тек толико да се зна да је и он присутан. Ма немојте људи, отишао човјек да се упозна са једним од потенцијално највећих инвеститора у РС у енергетском сектору.

Name

Срецо

09.11.2015 21:48

Нема ни једне концесије у РС а да за њу није везан неки скандал. Ни једна није дата регуларно и без подмазивања. Сто би Медна била изузетак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песо Митров

09.11.2015 23:00

Чуо сам да је уклето оно мјесто гдје се прави централа и да је већ било неколико чудних појава (нестанак људи и животиња, итд). Не вјерујем да ће се са овом централом боље ствари догађти

ОДГОВОРИТЕ