"Мономах" - Путинова лимузина будућности

Нова супер луксузна лимузина која се креира за руског предсједника Владимира Путина могла би да носи назив „мономах“, по староруском књазу Владимиру Всеволодовичу Мономаху.

Свијет 06.11.2015 | 21:10
"Мономах" - Путинова лимузина будућности

Аутомобил се развија у оквиру пројекта „Кортеж“ и искључиво за шефа државе.

Пројекат „Кортеж“ покренут је још 2012. године, када је по Путиновом налогу покренуто пројектовање нове руске лимузине. Још је тада одлучено да аутомобил не буде намијењен појединцима, вец́ само предсједнику земље.

Лимузина марке „мономах“, у којој ц́е се возити Путин, склапац́е се у аутомобилском институту НАМИ, а планирано је да се на територији овог научно-истраживачког института изгради специјални погон у којем ц́е се ручно склапати аутомобили за лидера земље и највише руско руководство.

НАМИ је вец́ предао Федералној служби за заштиту интелектуалне својине — Роспатенту захјтев за регистрацију робне марке под именом „Мономах“, исписану ц́ирилицом у двије варијанте, односно у два различита фонта.

Иако НАМИ још није званично потврдио да ц́е баш „мономах“ бити назив овог возила, руски медији су увјерени да је управо то име изабрано за Путинову моц́ну лимузину.

Након лимузине за лидера земље, очекује се и теренско возило, као и миниван намјењен државним службама.

Засад су возила и даље у фази концепта, а први прототип се очекује сљедец́е године. Производња би требало да почне 2017, а у цијели пројекат је укључен и њемачки „Порше“.

Руске власти вец́ одавно говоре о томе да би требало покренути производњу сопствених аутомобила премијум класе.

Аналитичари оцјењују да би за овај пројекат могли бити заинтересовани и у одбрамбеној индустрији, јер такви аутомобили имају посебан степен заштите. Руски стручњаци објашњавају да се за оваква возила не користе само скупоцјене компоненте, вец́ и различите технолошке иновације које су недоступне за масовну производњу.

Досад су руски државници користили возила стране производње, прије свега из Њемачке.

Прошле године је на тајној локацији у Москви представљен „кортеж“, један од прототипа луксузне лимузине, за који се вјеровало да је намијењен руском предсједнику. Новинарима је, међутим, било забрањено да аутомобил фотографишу. Саопштено је само да ц́е верзија која је представљена претрпјети извјесне измјене.

Како је тада саопштено, све идеје су засноване на аутомобилима из ере Брежњева, као и страним маркама као што су аутомобили „ролс-ројс“, „мерцедес“, „ауди“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је почетком овог мјесеца да руски предсједник придаје пројекту „Кортеж“ велики значај.

Процјењује се да је из државног буџета Русије издвојено између 150 и 400 милиона долара за овај пројекат.

(НН/нови.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар