Марс имао атмосферу сличну Земљиној

Научници из Америчке свемирске агенција (НАСА) кажу да је Марс имао атмосферу сличну Земљиној, али се она стањила под утицајем соларних ветрова, саопштено је на конференцији за штампу која је почела вечерас у 20х по нашем времену.

Свијет 06.11.2015 | 12:45
Марс имао атмосферу сличну Земљиној

У прошлости су соларни ветрови били много чешћи, а управо је то разлог због кога је Марс убрзано губио атмосферу.

Они су објаснили да се са Земљином атмосфером то није десило због њеног јаког магнетног поља које штити нашу планету од штетних утицаја из свемира.

Научници из НАСА сматрају да је Марс некада био прекривен великим воденим површинама, али да се количина воде смањивала упоредо са стањивањем атмосфере.

Марс је такође имао магнетно поље, али се оно "угасило" пре око 4,2 милијарде година, кажу научници.

Тада је и почео процес губљења атмосфере и трајао је до пре 3,7 милијарди година. У том периоду је Сунце било веома активно и соларни ветрови интензивнији.

Како је саопштено на конференцији, у овом стадијуму постојања Сунчевог система мала је шанса да слична судбина задеси нашу планету.

На овој конференцији за штампу су изнети подаци које је сакупила летелица МАВЕН.

'Марс је изгледа имао густу атмосферу довољно топлу за подршку текуће воде која је кључни састојак и темељ за живот каквог данас знамо', рекао је Џон Грансфилд, астронаут и сарадник администратор НАСА-е. 'Разумевање онога што се догодило атмосфери на Марсу ће унапредити наше знање о еволуцији било које планетарне атмосфере.'

Мерења МАВЕН-а показују да соларни ветар распршује гас по стопи од око 100 грама сваке секунде.

'То је као крађа неколико кованица из благајне сваки дан. Губитак постане видљив тек након што прође много времена” рекао је Брус Џакоски, МАВЕН-ов главни истраживач на Универзитету у Колораду.

'Видели смо да се ерозија атмосфере повећава током соларних олуја, па мислимо да је стопа губитка била много већа пре више милијарди година кад је сунце било млађе и пуно активније.' додао је он.

Извор: Дневник

 

Коментари / 0

Оставите коментар