Европска будућност БиХ ближа него прије

Специјални представник Европске уније и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гуннар Вигемарк казао је данас, учествујући на првом састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента, да је сада важан тренутак за реформе у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.11.2015 | 21:40
Европска будућност БиХ ближа него прије

Обраћајући се парламентарцима изнио је став да је европска будућност БиХ сада много ближа него што је то икада прије био случај, а позвао је и учеснике данашњег састанка да се активирају у надзору и контроли над спровођењем обавеза из Реформске агенде.

Он је подвукао да се мора радити на потпуном спровођењу реформи како би се испунила очекивања бх. грађана, додајући да “није довољно имати реформске законе, него их је потребно и имплементирати”.

Подсјетио је да су основне ствари на којима се треба радити спровођење социјално-економских реформи укључујући јавне финансије, реформе у области социјалне заштите и пензионог система, а посебно тржишта рада.

Говорећи о потребној реформи правосудног система, Вигемарк је изнио податак да је тренутно у БиХ три милиона кривичних дјела која судови нису до краја процесуирали, а неки од њих се могу ријешити уз помоћ арбитраже.

Као још једну важну област за спровођење реформи истакнуо је реформу јавне управе како би јавна администрација била боља и ефикаснија те је подвукао да БиХ има највећи јавни сектор у региону.

“Осим реформи потребно је успоставити добру координацију о питањима европских интеграција. То ће бити од великог значаја да би БиХ остала на путу европских интеграција те у погледу разраде стратегија”, закључио је Вигемарк.

Директор Дирекције за европске интеграције у име Савјета министара БиХ Невенка Савић је казала да је ово први међу састанцима тијела која се успостављају на основу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) те је најавила да би до краја ове године требали бити одржани састанци Савјета и Одбора за стабилизацију и придруживање.

Савић и Вигемарк подсјетили су на позитивне ствари које су се у посљедње вријеме догодиле када је у питању напредак БиХ ка Европској уније након што је у децембру формулисан нови приступ ЕУ према БиХ.

Предсједник делегације Европског парламента за односе са БиХ и Косовом Тонино Пицула је у обраћању истакао да се трагедије из деведесетих не би требале заборавити, али оне не требају бити оправдање за лоше поступке.

Оцијенио је да је БиХ пуна потенцијала које је потребно искористити, а све за добробити бх. грађана како би БиХ била држава из које млади не желе отићи.

Подсјетио је да ове године није много пута спомињан “Сејдић-Финци” и то није случајно него је то, каже Пицула, политички избор. Сматра да та имена симболизирају проблем у БиХ у процесу одлучивања.

Као проблеме истакао је и чињеницу да се у Мостару не могу одржати локални избори, али и најаву референдума о правосуђу у Бањалуци, закључујући да су проблеми стагнације у БиХ били унутрашњи.

Данашњом првом сесијом састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента предсједавао је Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ, а састанак ће бити настављен и сутра.

Извор: Фокус.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фффф....

05.11.2015 20:56

Ај не с....и мајке ти Босна и Европа хе хе бас ме насмија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупљак

05.11.2015 22:04

То овај што је изјавио да је остварен напредак у БиХ...еј, напредак...море м..ш...процесуирајте лопове.

ОДГОВОРИТЕ