У провјетреним канцеларијама боље се мисли, памти и схвата

Рад у добро проветреним канцеларијама подстиче когнитивне способности, показала је студија научника са Харварда.

Здравље 05.11.2015 | 13:00
У провјетреним канцеларијама боље се мисли, памти и схвата

Запослени којима је канцеларијски простор добро проветрен, боље мисле, схватају, памте и уче, наводи се у студији. Истраживање објављено у часопису "Енвиронментал Хеалтх Перспецтивес" сугерише да квалитет ваздуха има велики утицај на доношење одлука и квалитет радног учинка.

Научници са Харварда проучавали су радне способности 24 радника, менаџера, архитеката, дизајнера, програмера, у различито проветреним канцеларијама шест дана. Од њих су се захтевали и основни радни задаци, али и одговори на кризне ситуације.

Показало се да исти радници имају 61 одсто боље резултате када раде у канцеларијама са нижим нивоом загађења. Када су се резултати комбиновали са нижим нивоима угљен диоксида, резултати су били бољи чак 101 одсто.

Др Џозеф Ален с харвардског центра за здравље и околину каже да се ради о подручју којем се још увек не придаје довољно пажње. "Ми проводимо 90 одсто времена у затвореним просторима, а утицај квалитетаваздуха у њима на радни учинак често је задња брига", рекао је.

Ово истраживање објављено је недуго након што је у једном сличном установљено да биљке у канцеларији повећавају продуктивност за 15 одсто.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

М.

07.11.2015 00:38

Ово је познато од памтивека. Зар вам је требала за ово студија? Примењујемо ово сваки дан и питам се сто је ово вест? Једино ако нека фармацеутска фирма зели да нам прода неки нови препарат за познато. Када у уционици имате групу дјака, свима се спава и осецају пад концентрације када су затворени прозори. Цим се проветри сви зивну. Тако је и на послу, у сколи, обданисту, куци. Квалитет ваздуха је кљуцан за правилан рад мозга и метаболизам. Али студија о томе сада?

ОДГОВОРИТЕ