U provjetrenim kancelarijama bolje se misli, pamti i shvata

Rad u dobro provetrenim kancelarijama podstiče kognitivne sposobnosti, pokazala je studija naučnika sa Harvarda.

Zdravlje 05.11.2015 | 13:00
U provjetrenim kancelarijama bolje se misli, pamti i shvata

Zaposleni kojima je kancelarijski prostor dobro provetren, bolje misle, shvataju, pamte i uče, navodi se u studiji. Istraživanje objavljeno u časopisu "Environmental Health Perspectives" sugeriše da kvalitet vazduha ima veliki uticaj na donošenje odluka i kvalitet radnog učinka.

Naučnici sa Harvarda proučavali su radne sposobnosti 24 radnika, menadžera, arhitekata, dizajnera, programera, u različito provetrenim kancelarijama šest dana. Od njih su se zahtevali i osnovni radni zadaci, ali i odgovori na krizne situacije.

Pokazalo se da isti radnici imaju 61 odsto bolje rezultate kada rade u kancelarijama sa nižim nivoom zagađenja. Kada su se rezultati kombinovali sa nižim nivoima ugljen dioksida, rezultati su bili bolji čak 101 odsto.

Dr Džozef Alen s harvardskog centra za zdravlje i okolinu kaže da se radi o području kojem se još uvek ne pridaje dovoljno pažnje. "Mi provodimo 90 odsto vremena u zatvorenim prostorima, a uticaj kvalitetavazduha u njima na radni učinak često je zadnja briga", rekao je.

Ovo istraživanje objavljeno je nedugo nakon što je u jednom sličnom ustanovljeno da biljke u kancelariji povećavaju produktivnost za 15 odsto.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

M.

07.11.2015 00:38

Ovo je poznato od pamtiveka. Zar vam je trebala za ovo studija? Primenjujemo ovo svaki dan i pitam se sto je ovo vest? Jedino ako neka farmaceutska firma zeli da nam proda neki novi preparat za poznato. Kada u ucionici imate grupu djaka, svima se spava i osecaju pad koncentracije kada su zatvoreni prozori. Cim se provetri svi zivnu. Tako je i na poslu, u skoli, obdanistu, kuci. Kvalitet vazduha je kljucan za pravilan rad mozga i metabolizam. Ali studija o tome sada?

ODGOVORITE