15 градова које треба посјетити бар једном у животу

Туристички магазин Конде Наст Травелер и ове године објавио је листу најбољих градова света, састављену према оценама више од 128.000 читалаца. Погледајте које су се престонице нашле на самом врху листе...

Путовања 04.11.2015 | 11:30
15 градова које треба посјетити бар једном у животу

15. Токио, Јапан

У престоници Јапана преплићу се традиционални и савремени елементи. Означена је као једна од најбољих модних престоница света, а дом је Меиђи светилишта, као и Царске палате.

14. Барселона, Шпанија

Јединствена архитектура и изврсна кухиња донеле су престоници Каталоније 14. позицију на листи. Ниједан туриста не пропушта да посети Гаудијева дела попут Саграда фамилије и парка Гуељ, а након добре шетње пријаће вам паеља и тапас. За ноћни провод најбоља је сангрија.

13. Венеција, Италија

Поједини становници Венеције возе аутомобиле, други управљају чамцима и гондолама. Овај град, додуше, понекад настрада од поплава, али ресторан на води и добар шопинг привлаче бројне туристе широм света.

12. Салцбург, Аустрија

Због чувеног композитора Моцарта који је рођен овде, Салцбург често се нађе на туристичкој мапи. Овај град такође је дом највеће пиваре у Аустрији - Брäустüбл зу Мüллн, а може се похвалти и бројним музејима, палатама и ресторанима.

11. Јерусалим, Израел

Као један од најсветијих градова у историји човечанства, Јерусалим привлачи хришћане, јевреје и муслимане широм света.

10. Лондон, Енглеска

Лондон је свакако много више од пабова, црвених говорница и дабл декер аутобуса – његови музеји и паркови убрајају се међу најбоље на свету.

9. Кјото, Јапан

У Кјоту се налази 1.600 будистичких храмова, 400 шинто светилишта и око 100 ресторана који поседују бар једну Мишелинову звездицу. У питању је један од најочуванијих градова Јапана, на чијим улицама можете видети љупке гејше.

8. Бриж, Белгија

Познат по улицама од калдрме, каналима, и очуваном Старом граду, Бриж представља средњовековну бајку која се некако обрела у реалном свету . Његова лука представља кључну тачку европске трговинске размене.

7. Праг, Чешка

Од Астрономског сата и Староградског трга до барова увучених у подруме, Праг је савршен град за истраживање. Најбоље фотографије града начинићете на брду Петрин.

6. Рим, Италија

У Риму се налази највећа катедрала на свету, Базилика Светог Петра. Осим што би обавезно требало да посетите Колосеум, фонтану ди Треви и Сикстинску капелу, не пропустите прилику ни да уживате у укусним, свеже припремљеним оброцима и квалитетном домаћем вину.

5. Париз, Француска

Као једна од највећих престоница моде, уметности и гастрономије, Париз се сасвим заслужено нашао на петом месту. Туристе привлаче и бројни кафеи, луксузни бутици и неке од најпознатијих знаменитости на свету.

4. Сиднеј, Аустралија

Престоница Новог Јужног Велса најпознатија је по чувеној згради Опере. Као приобални град, Сиднеј се може похвалити прелепим пешћаним плажама, на којима грађани и туристи радо сурфују.

3. Беч, Аустрија

Најистакнутији грађани музичке престонице Европе били су Моцарт, Бетовен и Сигмунд Фројд. Попијте еспресо у једном од најпознатијих кафеа или уживајте у једној од најпознатијих посластица на свету – сахер торти.

2. Будимпешта, Мађарска

Престоница Мађарске позната је по бројним бањама, а културу коришћења термалних купки негује још од 16. и 17. века. Сечењијев ланчани мост који спаја Будим и Пешту (источни и западни део Будимпеште) пружа један од најлепших погледа на свету.

1. Фиренца, Италија

Фиренцу од свих градова највише издваја њена уметничка сцена. Локалном становништву и бројним туристима нарочито задовољство представља посета разним галеријама, музејима и црквама.

Коментари / 0

Оставите коментар